{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale - 17. november 2023
Sagen handlede om en kvindelig farmakonom, der blev ansat på et apotek i 2019. I maj 2020 blev medarbejderen sygemeldt med graviditetsbetinget sygdom, og hun vendte tilbage til arbejdet efter sin barsel i november 2021. Medarbejderen var på dette tidspunkt gravid igen, men hun havde endnu ikke orienteret sin arbejdsgiver herom. En af medarbejderens kolleger var også gravid, og da arbejdsgiveren oplyste dette til de andre medarbejdere, bemærkede han, at han håbede, at der ikke var flere, som var gravide.
Den 9. december 2021 oplyste medarbejderen arbejdsgiveren om sin graviditet. Den 22. december 2021 modtog arbejdsgiveren to kundeklager over medarbejderen, og den 5. januar 2022 blev medarbejderen opsagt grundet hendes adfærd over for kunder og kolleger samt samarbejdsproblemer, der skulle have stået på siden hendes ansættelse. Medarbejderens fagforening kontaktede kort efter arbejdsgiveren med krav om godtgørelse for opsigelse i strid med ligebehandlingsloven.
To dage senere sendte arbejdsgiveren en e-mail til medarbejderen, hvor han blandt andet oplyste, at hun fremover skulle sygemelde sig direkte til ham. Efter klagen til Ligebehandlingsnævnet, sendte arbejdsgiveren en ny e-mail til medarbejderen, hvor han blandt andet skrev: ”Nu har du brugt nok af min tid og givet hovedpine i denne sag, og nu gør du det værre for dig selv.”
Ligebehandlingsnævnet fandt, at arbejdsgiveren ikke havde løftet bevisbyrden for, at opsigelsen ikke var begrundet i medarbejderens graviditet. Nævnet lagde vægt på, at medarbejderen ikke havde fået advarsler eller påtaler for de påståede samarbejdsvanskeligheder og kundeklager, og at der var en tidsmæssig sammenhæng mellem oplysningen om graviditeten og opsigelsen.
Flertallet i nævnet fandt desuden, at arbejdsgiverens bemærkning om gravide medarbejdere havde været egnet til at skabe et truende og ubehageligt klima for medarbejderen – også selvom den blev sagt i spøg, og arbejdsgiveren ikke på daværende tidspunkt var bekendt med hendes graviditet.
Endelig vurderede flertallet i nævnet, at arbejdsgiveren i sine e-mails til medarbejderen, efter at hun havde rejst krav efter ligebehandlingsloven, havde udsat hende for repressalier.
Medarbejderen blev herefter tilkendt en godtgørelse på 270.000 kr., fordelt med 10.000 kr. for chikane, 15.000 kr. for repressalier og 245.000 kr. for opsigelsen, svarende til ca. ni måneders løn.
Afgørelsen er et eksempel på, at ligebehandlingsloven også beskytter mod chikane, repressalier eller anden ugunstig behandling, og at sådanne forhold også kan medføre krav om betaling af en godtgørelse. Afgørelsen viser desuden, at det kan være svært som arbejdsgiver at løfte bevisbyrden for, at en ugunstig behandling ikke skyldes et fremsat krav efter ligebehandlingsloven, hvis der er faktiske omstændigheder, som giver anledning til en formodning om dette, fx en tidsmæssig sammenhæng.
Dansk Erhverv råder medlemmer til at søge rådgivning ved sager vedrørende overtrædelse af ligebehandlingslovens bestemmelser.
Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets kendelse nr. 9841 af 20. september 2023.