{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
12. oktober 2023
Figur 1. Udvikling i priser for elektricitet i Norden 2019-2025
Kilde: Nord Pool, ICE, Macrobond, Dansk Erhverv
Note: Den fuldt optrukne linje viser de faktiske engrospriser, mens den stiplede linje viser forward-priser, dvs. hvor meget det koster at købe el i fremtiden, hvis man køber det i dag.
Det europæiske elmarked har været præget af store udsving i pris de seneste par år. Det har vi også oplevet på det nordiske elmarked. Elpriserne for 2023 er dog noget mere stabile, end det vi så i 2022, hvor priserne var tårnhøje som følge af Ruslands invasion af Ukraine og et lavere udbud af russisk naturgas til Europa. Også når det kommer til de såkaldte ”forward-priser”, er markedets forventning p.t., at elprisen bliver markant lavere den kommende vinter og vinteren efter sammenlignet med de to sidste vintre i Norden. På forward-markedet bliver der handlet med priskontrakter på fremtidig levering af el.
Vendes blikket mod det danske marked har den samme tendens gjort sig gældende. Foreløbigt har priserne været langt lavere og mere stabile i 2023 sammenlignet med 2022, som det fremgår af figur 2. Den gennemsnitlige daglige engrospris (uden afgifter og tariffer) på elektricitet i det såkaldte day-ahead marked lå i august 2023 på 0,64 danske kroner pr. KWh for både DK1 og DK2. Til sammenligning var priserne på hhv. 3,40 DKK/MWh og 3,35 DKK/MWh for DK1 og DK2 i august 2022. Dermed var priserne mere end 5 gange lavere i august 2023 sammenlignet med august 2022 – august var dog også måneden med de allerhøjeste elpriser i hele 2022.
Figur 2. Udvikling i dagspriser for elektricitet i Danmark 2022-2023
Kilde: Nord Pool
Note: Gennemsnitlige dagspriser/day-ahead prices pr. uge; af grafen fremgår uge 1-52 for 2022 samt uge 1-38 for 2023; engrospriser.
Hvorfor er elpriserne i dag lavere og mere stabile? Først og fremmest bliver prisen på el i høj grad bestemt af prisen på gas, fordi det altid er den dyreste anvendte energikilde, som sætter prisen på al strøm. Netop gasprisen er faldet markant i 2023 sammenlignet med 2022, hvilket har resulteret i lavere priser på elektricitet. Det er også lykkedes europæerne generelt at spare på energien, hvilket har medført en lavere efterspørgsel på el og dermed lavere priser.
Derudover modtager Danmark strøm fra Norges og Sveriges vandkraftværker, og pga. meget regn er vores skandinaviske naboers vandmagasiner godt fyldt op, hvilket yderligere sænker pristrykket. Sidst men ikke mindst er kapaciteten af solceller og vindmøller blevet udvidet i Europa, hvilket reducerer energiregningerne, da strøm fra vindmøller og solceller er den type strøm, der kan produceres billigst muligt. Jo mere vind og sol vi får ind i energisystemet, desto oftere vil vi opnå lave elpriser i takt med, at sol- og vindenergi kan dække hele efterspørgslen efter el.
Rettes blikket fremad for det danske marked er forventningen ud fra el-terminsprisen (pr. 25. september 2023), at prisen på el for 2024 og 2025 fortsætter med at være lavere end 2022, som det fremgår af figur 3. De aktuelle priser på forward-kontrakterne giver elforbrugerne en engrospris på gennemsnitligt 0,88 og 0,85 DKK pr. KWh for DK1 og DK2 i hhv. 2024 og 2025. Det svarer til omkring 55 procent af, hvad elprisen var i 2022 i Danmark, hvor de gennemsnitlige dagspriser for DK1 og DK2 lå på 1,60 DKK pr. KWh.
Fremtiden må vise, hvordan priserne for resten af 2023 samt 2024 og 2025 udvikler sig. Elpriserne i den kommende vinter kan bl.a. komme til at afhænge af, hvor kold vinteren faktisk bliver, og om Putin vælger helt at lukke for den russiske naturgas til Europa. Derudover spiller den globale efterspørgsel på LNG også en rolle, da Europa i høj grad har erstattet den russiske ledningsgas med LNG. Kinas forbrug af netop denne naturgas er stigende, og et øget forbrug fra Kina og andre asiatiske lande vil være med til at presse priserne i Europa.
Figur 3. Udvikling i priser for elektricitet i Danmark 2021-2025
Kilde: Nord Pool, Energi Danmark
Note: Årlige, gennemsnitlige dagspriser for 2021 og 2022 (Nord Pool), gennemsnitlige dagspriser (uge 1-38) for 2023 (Nord Pool), samt el terminspris for 2024 og 2025 pr. 25/9-2023 (Energi Danmark); engrospriser.
Elpriserne udfordrede særligt i 2022 virksomheder og forbrugere, og de kan komme til at gøre det igen. Men svaret mod de høje elpriser ligger lige for. Vi skal bruge energien effektivt – læs mere om energieffektivisering på arbejdspladsen her. Derudover er det afgørende, at vi sikrer en markant udbygning af den billige, grønne energi. Derfor har Dansk Erhverv sammen med andre organisationer og virksomheder etableret Alliancen Vedvarende Energi. Udrulningen af vedvarende energi skal accelereres, og det skal være nemmere at sætte landvindmøller og solceller op i Danmark. Mere vedvarende energi vil give grønnere og billigere energi til danske virksomheder og forbrugere. Læs mere om alliancen her.