; ;
Gemt

Udbygningen af vedvarende energi er gået i stå: Behov for en bred palette af nye løsninger

11. oktober 2023

Udbygningen af vedvarende energi er gået i stå i Danmark. Det undergraver den nødvendige grønne omstilling, forsinker udfasningen af russisk energi og øger forbrugernes energiregning. Det var bagtæppet den 9. oktober for en konference om mere vedvarende energi på land. Samme dag blev regeringens udspil om mere sol og vind på land lanceret.

Konferencen om VE på land blev arrangeret af Alliancen for vedvarende energi – sammen om grøn strøm på land

Til konferencen satte Lars Aagaard, klima-, energi- og forsyningsminister, scenen og fortalte om regeringens planer for, at grøn strøm skal give lokal erhvervsudvikling, bedre planlægning af udbygningen af elnettet samt en forøgelse af udviklernes økonomiske bidrag til kommunerne og naboer.

Henrik Andersen, CEO fra Vestas fulgte op med en brandtale om, at der kun sættes 11 vindmøller op i 2023, men at branchen ikke har brug for subsidier, men i stedet forudsigelighed om, at de politiske mål nås - også før sidste øjeblik.

Lea Wermelin (S) og Linea Lidell (V) kommenterede talen, og deler frustrationerne om, at udbygningen på land er gået i stå, og er åbne over for at kigge på natur- og miljøreguleringen i forhold til VE på land og evt. modernisere praksis.

Dernæst blev der i gode paneler debatteret anbefalinger fra NEKST, kommunal og lokal opbakning samt hvordan vi får fart på udbygningen. Konferencen viste, at der er behov for en bred palette af løsninger for at få tempo i udbygningen. Der skal ses både på fokuserede klageprocesser, styrket sagsbehandling, lokal opbakning og incitamenter for udviklere og kommuner.

Regeringens udspil
Dele af løsningerne tog regeringen fat på, da udspil om mere sol og vind på land blev lanceret foran en solcellepark i Vejen. Udspillet anviser først og fremmest næste skridt for energiparkerne annonceret i sommeren 2022. Der kan nu arbejdes videre med 32 potentielle arealer, som blev indmeldt af kommuner og virksomheder i efteråret 2022.   Inden for energiparkerne vil staten tilbyde at gennemføre anlægslove og evt. stå for myndighedsbehandlingen.   Endelig foreslår regeringen med mere end fordoble betalingen fra opstillere af grøn energi til kommuner og naboer både inden for og uden for energiparker.  

Fra Dansk erhvervs side har vi rost udspillet, men advaret mod ekstraskatter på udbygning af grøn energi, og ikke at sætte udbygningen i stå uden for energiparkerne med dette udspil.

Klima, energi og forsyningsministeren nævnte, at regeringen vil komme med løsninger om, godkendelses- og klageprocesser på et senere tidspunkt.