; ;
Gemt

Det går for langsomt: Vindsektoren skal have mere hjælp, lover Ursula von der Leyen

15. september 2023

Vindindustrien får en tiltrængt udstrakt hånd i den netop afholdte State of the Union-tale af Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Hun lover samtidig at lette de administrative byrder for SMV’er med 25 procent.

Grøn energi stod højt på kommissionsformand Ursula von der Leyens dagsorden, da hun onsdag holdt sin årlige State of the Union-tale.

Hun nævnte blandt andet, at hun torsdag skulle til Danmark for sammen med statsminister Mette Frederiksen at overvære søsætningen af det første containerskib, der bruger ren metanol fremstillet af vedvarende energi.

Og så omtalte hun en europæisk succeshistorie: Vindindustrien.

Sidstnævnte står dog over for en helt særlig kombination af udfordringer, sagde Ursula von der Leyen med slet skjult henvisning til manglende bud på havvindprojekter, stigende priser på materialer og transport og høje renter.

”Det er derfor, vi vil fremlægge en europæisk vindenergipakke i tæt samarbejde med industrien og medlemslandene,” fortsatte hun og konkretiserede:

EU vil sætte yderligere skub i udstedelsen af tilladelser, forbedre EU’s auktionssystemer og fokusere på færdigheder, adgang til finansiering og stabile forsyningskæder.

Positive toner
Det er noget, der lyder lovende for dansk vindindustri, mener Dansk Erhvervs EU- og internationale chef, Lasse Hamilton Heidemann. Hastigheden på at etablere ny vindenergi skal nemlig skrues gevaldigt op.

”Grundlæggende var det en positiv tale om, hvad EU kan og skal fremover. Vi er særligt glade for den udstrakte hånd til vindsektoren,” siger Lasse Hamilton Heidemann.

I sin tale om unionens tilstand gjorde Ursula von der Leyen det klart, at fremtidens cleantechindustri skal udformes i Europa – ikke alene på vindområdet, men også indenfor stål, batteri og elektriske køretøjer.

Nemmere at drive virksomhed
Men det var ikke kun vindindustriens udfordringer, som Ursula von der Leyen hæftede sig ved. Også de mange små og mellemstore virksomheder i EU kæmper med administrative processer.

Det kan være særligt udfordrende, da SMV’erne ikke har kapacitet til at håndtere kompleks administration og derfor får mindre tid til at gøre det de er sat i verden til.

”I næste måned vil vi fremsætte de første lovgivningsforslag med henblik på at mindske rapporteringsforpligtelserne på europæisk plan med 25 procent,” sagde hun.

”Det er bestemt glædeligt med det forstærkede fokus på de 25 procent lettelse af de administrative byrder, som Kommission allerede tidligere har været ude og love,” siger Lasse Hamilton Heidemann.

Ros til Europas industri
Den grønne linje i Ursula von der Leyens tale kom også til udtryk gennem en udtalt ros til de industrier, der driver den grønne omstilling gennem vækst og innovation.

”Europas industri viser hver eneste dag, at den er klar til at fungere som drivkraft i omstillingen,” sagde hun:  

”Vi tiltrækker nu flere investeringer i ren brint end USA og Kina tilsammen.”

Ifølge Lasse Hamilton-Heidemann indeholdt talen mange gode elementer for dansk erhvervsliv.

”På det konkrete er det selvfølgeligt interessant med den nye Wind Power Package, de administrative byrder, linjerne for AI og de lovede handelsaftaler,” siger han.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Liv Østerstrand Rasmussen

Journalist og kommunikationskonsulent