; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Udspil fra Danske Regioner kan sikre mere selvbestemmelse for borgerne

11. april 2024

Regionerne har lanceret et udspil med en helt række forslag i anledning af regionernes generalforsamling i dag. Her roser Dansk Erhverv særligt forslagene om, at borgerne skal have mere frit valg i det kommunale sundhedsvæsen herunder frit valg på akut og midlertidige pladser samt mere hjemmebehandling og rettighed for digital konsultation.

Danske Regioner har torsdag lanceret et udspil med 24 konkrete forslag mod et mere sammenhængende og nært sundhedsvæsen. Der er tale om mange positive forslag i udspillet, mener branchedirektør Katrina Feilberg fra Dansk Erhverv, der særligt ser frit valg for borgerne i Danmark som en vigtig motor for udviklingen af vores velfærdssamfund.

”Samspillet mellem kommuner, regioner, private, selvejende og civilsamfundet skaber med sin forskellighed værdi for den enkelte, der i højere grad sikres medindflydelse og medbestemmelse over eget liv. Dansk Erhverv bakker generelt op om frit valg for borgerne også på akut og midlertidige pladser, selvom forslaget selvfølgelig skal sammentænkes, så borgerne også kan vælge en ikke-offentlig leverandør og tænkes sammen med ældrereform og kommende sundhedsreform” siger Katrina Feilberg.

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at mere end to ud af tre danskere finder det vigtigt med egen selvbestemmelse, når det kommer til velfærdstilbuddene.

Derudover peger Dansk Erhverv på behandling og monitorering i eget hjem for et fokuspunkt i det nye udspil.

”Behandling og monitorering i eget hjem kan spare patienter for mange ture frem og tilbage til hospitalet, samt spare ressourcer på hospitalet.  Ifølge en analyse fra Vive peger flere end 9 ud af 10 patienter på, at hjemmebehandling gør det nemmere at passe deres arbejde eller uddannelse. Og over 3 ud af 4 patienter mener, at hjemmebehandling gør det nemmere for dem at tage på ferie og deltage i fritidsaktiviteter. Men det kræver det rette digitale set up og samarbejde på tværs af sektorgrænser,” siger Katrina Feilberg.

Det er derudover særdeles positivt, at Danske Regioner vil indføre en digital rettighed til konsultation, som er en digital rettighed, som Dansk Erhverv har kæmpet for igennem flere år.

”Det sikrer fleksibilitet og sparer tid for den enkelte at man kan mødes eller tale med en læge online, eller man undgår at skulle til sygehus til en ambulant kontrol, hvis den kan gøre online. Det er en rettighed, der sikrer, at borgere får et reelt frit valg i forhold til at vælge en digital konsultation. Teknologien er der, så nu skal det blot implementeres,” siger Katrina Feilberg.

Kontakt

Sundhed og Life Science

Katrina Feilberg Schouenborg

Branchedirektør
Medarbejderprofil