Gemt

Vestas lancerer lavemissionsstål til vindmølletårne

01. februar 2024

 

I januar måned annoncerede vindmøllegiganten Vestas, at de vil anvende lavemissionsstål til deres vindmølletårne. Det er endnu et eksempel på virksomhedens konkrete handlinger i jagten på et reduceret CO2-aftryk.

Vindmøllevirksomheden har indgået et samarbejde med stålproducenten ArcelorMittal om at lancere lavemissionsstål, der reducerer CO2-emissionerne fra produktionen af vindmølletårne markant. Stål og jern udgør 80-90 procent af et vindmølletårns materialemasse, og cirka 50 procent af et vindmølletårns totale CO2-udledninger over dens livscyklus er relateret til det anvendte stål og jern.

CO2-reduktion på mindst 52 procent
Hvis Vestas bruger den nye lavemissionsstål i de øverste to sektioner af et havvindmølletårn, vil det medføre en CO2-reduktion på omkring 25 procent sammenlignet med et tårn produceret på konventionelt stål. Benyttes lavemissionsstålet til at producere et helt landvindmølletårn vil CO2-reduktionen være på mindst 52 procent. Stålet kan altså føre til væsentlige reduktioner i CO2-udledningerne forbundet med produktionen af vindmølletårne.

Det nye lavemissionsstål produceres ved at anvende 100 procent stålskrot, som smeltes i en elektrisk ovn, der kører på vindenergi, og bliver til plader, der kan bruges til at lave vindmølletårnene.

Første projekt med lavemissionsstål
Lavemissionsstålet skal anvendes for første gang i etableringen af havvindmølleparken ”the Baltic Power Offshore Wind Project” ud for den polske kyst. Projektet vil bestå af 76 havvindmøller, hvoraf topsektionen af 52 tårne vil blive lavet af lavemissionsstål. Konstruktionen af havvindmøllefarmen vil begynde i 2025. Med en kapacitet på op til 1,2 GW vil havvindmøllerne kunne generere strøm til mere end 1,5 millioner polske husstande, når de står færdige.

Endnu et skridt i 2030-planen
Tilbage i 2020 lancerede Vestas sin bæredygtighedsstrategi, hvor ét af nøglemålene er, at virksomheden i 2030 skal være CO2-neutral. Hertil kommer, at Vestas sigter mod at reducere udledningerne fra sin værdikæde med 45 procent per MWh i 2030.

Vejen hertil sker med konkrete initiativer – og nu har virksomheden taget endnu et skridt.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Nanna Skovgaard Mortensen

Politisk konsulent