Gemt

Et stort og nødvendigt skridt: Dansk Erhverv roser aftale om udenlandsk arbejdskraft i sundhedsvæsenet og ældreplejen

24. januar 2024

Dansk Erhverv roser den aftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik onsdag om at sikre mere udenlandsk arbejdskraft til velfærden. Særligt afdækningen af partnerskaber med tredjelande om målrettet rekruttering, og at det bliver mindre bøvlet at få internationale kolleger til Danmark, ser erhvervsorganisation som en milepæl i forhold til at sikre mere arbejdskraft til fremtidens virksomheder og velfærd.

Et bredt politisk flertal bestående af regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har onsdag middag indgået en aftale, der skal sikre mere udenlandsk arbejdskraft til sundhedsvæsenet og ældreplejen. Aftalen indeholder 17 punkter, der hver især rykker i den rigtige retning, når det gælder personalemanglen i velfærden.

Dagens aftale vil gøre en forskel
”Overordnet set er det meget positivt, at der nu sker skridt i den rigtige retning. For der er ingen tvivl om, at manglen på uddannet arbejdskraft er en kæmpe udfordring for både velfærden og virksomheder. Vi ser ind i en demografisk udvikling, der gør, at der i stort set alle lande i EU i en nær fremtid kommer langt færre i den arbejdsdygtige alder, mens der omvendt kommer langt flere ældre, som vi skal tage os af. Dagens aftale vil gøre en forskel.

Selvom aftalen primært er målrettet arbejdsgivere, der rekrutterer medarbejdere inden for ældrepleje og sundhed og herunder primært offentlige arbejdsgivere, så vil aftalen kunne bidrage til at afhjælpe en del af den samlede efterspørgsel efter arbejdskraft og er også til gavn for private virksomheder i en bredere kontekst, fordi det offentlige og det private jo så at sige er i konkurrence om hænder og hoveder. Men jeg må også sige, at dagens aftale ikke løser de helt store udfordringer i forhold til den forestående mangelsituation. Der skal mere til,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Erhvervslivet har også brug for lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft
Dansk Erhverv hæfter sig særligt ved, at aftalen betyder, at ansøgningsprocesserne bliver mere enkle, og at mulighederne for partnerskaber om arbejdskraft med for eksempel Indien og Filippinerne skal afsøges.

”Vi kom i forbindelse med vores årsdag med et udspil til et paradigmeskifte for udenlandsk arbejdskraft. Her var det et element, at vi skal i gang med at indgå partnerskaber med lande uden for EU på samme måde, som mange andre EU-lande lige nu er i gang med. Derfor er det meget velkomment, at Danmark nu sætter første spadestik i forhold til at komme i gang med partnerskaber.

Det eneste, jeg kan frygte, er, at det ikke går hurtigt nok. Andre EU-lande er jo i gang, så der er ingen tvivl om, at der skal fut på partnerskaberne. Selvfølgelig skal vi også have fuld fokus på at få flere til at arbejde mere og få flere unge i uddannelse og arbejde, men vi kommer ikke udenom, at der bliver behov for mere udenlandsk arbejdskraft, hvis virksomheder og velfærden i fremtiden skal have adgang til den arbejdskraft, som der vil være brug for. For manglen på den rigtige arbejdskraft er og vil være en stor barriere i forhold til at nå mange målsætninger, for eksempel inden for grøn omstilling,” siger Brian Mikkelsen.

Det er nu, vi skal handle

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef