Gemt

Vestas placerer sig igen i toppen af listen over verdens mest bæredygtige selskaber

19. januar 2024

Igen i år har Vestas indtaget en yderst flot placering helt i toppen af Corporate Knights’ årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder. På listen ligger også Novo Nordisk, Coloplast, Ørsted, Novozymes og Chr. Hansen.

Vestas er verdens tredje mest bæredygtige virksomhed. Det vurderer det canadiske analysehus Corporate Knights, der for 20. år i træk ranglister verdens 100 mest bæredygtige selskaber med en omsætning på over en milliard dollars.

Den flotte placering helt i toppen af listen skyldes især virksomhedens bidrag til den vedvarende energisektor – og blandt andet diversitet i bestyrelsen og ledelseslagene.

Vestas’ vedvarende fokus på bæredygtighed kommer til udtryk gennem konkrete handlinger. For eksempel har Vestas netop annonceret klimavenligt stål til deres vindmøller (lavemissionsstål). I den første ordre til den kommende polske havmøllepark Baltic Power Offshore Wind Project, der har en kapacitet på 1,2 GW, er det netop blevet annonceret, at toppen på 52 af de 76 vindmølletårne bliver fremstillet med lavemissionstål.

Dansk Erhverv glæder sig over Vestas’ placering på Corporate Knights’ liste.

”Det er superdejligt at se, hvordan Vestas udviser grøn handlekraft. Vejen mod en bæredygtig fremtid er nemlig brolagt med konkrete handlinger. Vestas tjener som et klart forbillede, der kan inspirere andre både danske og udenlandske virksomheder til deres videre arbejde med bæredygtighed,” siger Ulrich Bang, underdirektør i Dansk Erhverv.

Seks danske virksomheder på listen
Hele seks danske virksomheder har fået en placering på Corporate Knights’ årlige rangliste.

  • Vestas Wind Systems A/S (3)
  • Chr. Hansen Holding A/S (8)
  • Ørsted A/S (17)
  • Novo Nordisk A/S (53)
  • Novozymes A/S (58)
  • Coloplast A/S (78)

Virksomhederne kan ifølge Dansk Erhvervs CSR-chef Ellen Marie Friis Johansen være ganske stolte:

“Det er fantastisk at se danske virksomheder så flot repræsenteret internationalt. Dansk erhvervsliv bidrager i den grad til bæredygtig omstilling og til løsninger på de udfordringer, som verden står over for. De er flagskibe i dansk erhvervsliv, som inspirerer danske SMV’er og skaber opmærksomhed – også fra investorer, der ønsker at placere investeringer i bæredygtig omstilling.”

Fra Ulrich Bang skal der også lyde en stor applaus til de seks danske virksomheder, som har fået en plads på listen – og arbejdet fortsætter endnu:

”Den klare opfordring fra min side er, at vi accelererer vores indsats for at skabe en mere bæredygtig fremtid. Det er noget, vi kan gøre i samarbejde, hvor alle engagerer sig aktivt – både virksomheder, NGO’er, myndigheder og borgere,” siger Ulrich Bang, underdirektør i Dansk Erhverv.

Danske virksomheder lyser op – midt i en dyster fremtidsudsigt
Netop nu tager verdens erhvervsledere temperaturen på erhvervsklimaet i Davos under det årlige World Economic Forum, og meldingen er igen i år, at kloden brænder. Det understreger World Economic Forum’s globale risikoanalyse for 2024, hvor miljørelaterede risici er blevet identificeret som de mest markante i løbet af de næste 10 år, og som på kort sigt kun er overgået af risiko for misinformation og disinformation.

Klimakrisen presser hele kloden, men vi bliver også bedre til at løse udfordringerne. Ifølge Corporate Knights’ undersøgelser bruger de store virksomhedsledere en større og større andel af deres omsætning på investeringer, der vil accelerere den grønne omstilling.

Der er således positive takter, og de danske virksomheder er allerede verdensførende, når det gælder grøn omstilling og bæredygtighed. Den position skal vi fastholde, samtidig med at vi sætter turbo på en mere bæredygtig fremtid.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Nanna Skovgaard Mortensen

Politisk konsulent