; ;
Gemt

Nyt udspil fra Dansk Erhverv: Sådan kan vi indfri produktionsvirksomheders store potentiale

09. juli 2024

Danske produktionsvirksomheder støder ofte på barrierer, der forhindrer dem i at indfri deres potentiale. Dansk Erhverv kommer nu med flere end 50 konkrete forslag i et udspil, der skal skabe bedre vækstvilkår for danske virksomheder. ”Vi drømmer alle om det næste store produktionseventyr,” siger adm. direktør Brian Mikkelsen.

foto produktion.jpgFoto: Fujifilm Diosynth Biotechnologies

Den danske industriproduktion er i vækst, og mange virksomheder bidrager til et sandt eksporteventyr, holder hånden under den danske økonomi og hjælper danskere hver eneste dag.

Men mange produktionsvirksomheder oplever stadig at støde på forhindringer, der står i vejen for, at de kan indfri deres fulde potentiale.

”Danmarks industriproduktion klarer sig generelt bedre end andre vestlige lande, og det skal vi være stolte af. Alligevel støder produktionsvirksomhederne igen og igen på barrierer, der går ud over deres muligheder for at vokse,” siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen:

”Virksomhederne oplever, at den danske infrastruktur står i vejen for at understøtte endnu mere grøn produktion, eller de oplever at blive kastebold mellem myndigheder, når de ønsker at anlægge eller udvide deres produktion. Samtidig oplever virksomheder, at projekter simpelthen går i stå på grund af kompliceret lovgivning og lange sagsbehandlingstider, ligesom de mangler både faglært og ufaglært arbejdskraft såvel som mere specialiseret arbejdskraft.”

Drømmen om det næste store eventyr
Derfor kommer Dansk Erhverv med et nyt udspil, som med flere end 50 konkrete initiativer inden for fem indsatsområder kan vise vejen til bedre vækstvilkår for danske produktionsvirksomheder til gavn for alle danskere.

”Vi drømmer alle om det næste store produktionseventyr som Novo eller Vestas. Men hvis det store potentiale skal indfries, skal Danmark have en klar ambition om at sikre verdens bedste rammevilkår for at være et førende produktionsland og imødekomme de udfordringer, som spænder ben for yderligere investeringer,” siger Brian Mikkelsen.

Det handler blandt andet om grøn infrastruktur, kvalificeret arbejdskraft, uddannelse, industrizoner samt koordinering på tværs af myndigheder.

”Vi skal ikke tilbage til tidligere tiders statsstøttebaserede industripolitik men i stedet styrke vores konkurrenceevne. For vi er ikke kun i konkurrence med andre lande i EU, vi er også i konkurrence med Kina og USA, hvor virksomheder får rullet den røde løber ud. Vi skal sikre en moderne og progressiv industripolitik. Kun på den måde kan vi sikre succes for danske produktionsvirksomheder,” siger adm. direktør Brian Mikkelsen.

Dansk Erhvervs udspil, ”Et produktivt Danmark”, foreslår blandt andet følgende initiativer inden for fem indsatsområder:

  • Udvid og etabler nye industrizoner
  • Skab endnu mere grøn infrastruktur
  • Sørg for at sikre adgang til kvalificeret arbejdskraft
  • Uddan fremtidens kompetencer gennem flere faglærte og øg optaget af internationale studerende
  • Få samlet koordinering hos myndigheder i en one-stop-shop

Læs hele udspillet herunder.

Dansk Erhvervs udspil_ Et produktivt Danmark

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Domino

Mediechef