{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
11. juni 2024
Sundhedsstrukturkommissionen er tirsdag kommet med deres bud på en fremtidig struktur i det danske sundhedsvæsen. Rapporten indeholder både tre ”forvaltningsmodeller” for fremtidens sundhedsvæsen og seks tværgående anbefalinger med tilhørende forslag. En af hovedopgaverne har her været at pege på, hvordan sundhedsvæsenet organiseres, så sygehusene reserveres til dem, der er mest syge. Dansk Erhverv har sammen med bl.a. Sundhed Danmark haft en plads i Sundhedskommissionens følgegruppe og dermed haft mulighed for at bidrage.
”Sundhedsvæsenet står over for massive udfordringer, og det glæder os, at Sundhedsstrukturkommissionen nu har brugt deres serveret, så vi har en grundig analyse at diskutere ud fra. Vi bliver flere ældre, flere får kroniske sygdomme og komplicerede sygdomsforløb med multisygdom, og samtidig mangler vi sundhedsfaglige medarbejdere, som er et rekrutteringsproblem, vi ikke bare kan ansætte os ud af,” siger Mette Feifer, der er vicedirektør i Dansk Erhverv.
Dansk Erhverv roser bl.a. kommissionen for at have fokus på omstilling til det nære sundhedsvæsen og tænke i sammenhæng for borgeren.
“For Dansk Erhverv er det vigtigt, at der uanset modellen for fremtidens sundhedsvæsen er fokus på, at vi bedre kan implementere innovative sundhedsløsninger som f.eks. hjemmebehandling og hjemmemonitorering. Dermed kan patienter behandles i tryghed i eget hjem frem for at optage sengepladser på hospitalerne. Det er der gode lokale eksempler på allerede – men de skal skaleres bredt i hele landet på baggrund af bedre sammenhænge for borgeren uanset hvilken myndighed, der har ansvaret,” siger Mette Feifer.
Patientrettigheder skal opretholdes og styrkes
Samtidig understreger Dansk Erhverv, at det er helt afgørende at sikre patientrettighederne i en ny sundhedsstruktur.
”Det er vigtigt at holde fokus på bolden, nemlig patienterne, som det i sidste ende handler om. Vi skal sikre, at de fortsat møder verdens bedste sundhedsbehandling uanset, hvem der løser opgaverne. Den rettighedsbaserede tilgang med patientrettigheder har været afgørende for det enorme kvalitetsløft, som vores sundhedsvæsen har oplevet i de sidste tyve år. Samtidig sikrer patientrettigheder, at borgere ikke venter på udredning eller behandling i uvished og risikerer at få forværret deres sygdom. Og vi ved, at de private aktører står klar til at hjælpe og har kapaciteten. Det nytter ikke, at der er tomme operationsstuer på de private sygehuse, imens ventetiderne for patienterne stagnerer,” siger Mette Feifer.
Dansk Erhverv peger bl.a. på, at styrkelsen af patientrettigheder kan opnås ved at give patienterne digitale rettigheder, så man kan foretage en konsultation, kontrol eller lignende digitalt, hvis det er lægefagligt forsvarligt.
Ifølge en analyse foretaget af Dansk Erhverv er ventetid og kvalitet de vigtigste faktorer ved behandling på et hospital. Her svarer 73 pct. af de adspurgte danskere, at det ikke er vigtigt, om behandlingen foregår på et offentligt eller privat hospital.
Regionernes rolle skal diskuteres
Som forventet bliver der i anbefalingerne også diskuteret regionernes rolle i fremtidens sundhedsvæsen samt opgavefordelingen mellem kommunerne, der i dag driver det nære sundhedsvæsen som f.eks. genoptræning samt ældreplejen. De præsenterede modeller lægger op til blandt andet at samle sundhed og ældre i større eller mindre grad i nye regionale enheder.
“Når Sundhedsstrukturkommissionen foreslår i højere grad at samle ældre- og sundhedsområdet, er det vigtigt, at de eksisterende rettigheder på ældreområdet flytter med. Det gælder borgeres frie valg af helhedspleje, som et bredt flertal i Folketinget netop har styrket, og af plejehjem. Ældre borgeres liv består - heldigvis – af meget andet end sundhedsbehandling, og det skal fremtidens struktur på ældreområdet selvfølgelig også understøtte,” siger Mette Feifer.
Gode skridt i retning af digitalisering og bedre forløb for kronikere
Dansk Erhverv vil gerne rose, at der i anbefaling 2 er fokus på, at der etableres en ny organisering af arbejdet med digitalisering i sundhedsvæsnet. Dansk Erhverv har tidligere foreslået en digital rettighed, så alle patienter kan vælge at foretage en konsultation, kontrol eller lignende digitalt, hvis det er lægefagligt forsvarligt. Dansk Erhverv har også foreslået bedre deling af sundhedsdata på tværs af sektorer herunder i almen praksis. Derfor tager vi positivt imod det fokus, det digitale område har i anbefalingerne:
”Det er et væsentligt fokus på digitalisering på tværs af sektorer for at undgå unødig kompleksitet, så sundhedsprofessionelle omkring en patient har adgang til patientdata, så den ene ved, hvad den anden gør, uanset hvem der har ansvaret,” siger Mette Feifer.
Det er dog en bunden opgave, når man kigger ind i udviklingen på sygdomsområdet at sætte fokus på, hvordan der kan forebygges mere og sikres en bedre og tidligere behandling af borgere med kroniske sygdomme.
Dansk Erhverv kalder derfor på, at der bliver skabt et pakkeforløb for borgere med kronik sygdom, så borgere bliver mødt på samme måde i alle landets kommuner.