Gemt

Kommentar: Prisfald på sukker, chokolade og marmelade trækker inflationen ned

12. marts 2024

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerprisinflationen aftog fra 1,2 pct. i januar til 0,8 pct. i februar. Det er særligt især prisfald på sukkervarer, marmelade, chokolade mv., der har ført til en lavere inflation i februar.

Forbrugerne kan da også glæde sig over, at forbrugerpriserne samlet set faldt med 0,4 pct. fra januar til februar. Det er vores opfattelse, at der er udsigt til et fortsat løbende fald i fødevarepriserne. Fødevarepriserne generelt har været faldende siden juli sidste år og at prispilen fortsat peger nedad. De globale fødepriser er fortsat faldende og et flertal af supermarkederne forventer dertil at sænke priserne yderligere over de kommende tre måneder.

Man skal dog huske på, at stigende omkostninger til løn, forarbejdning mv. fortsat giver et opadgående pres på priserne. Det er derfor heller ikke vores forventning, at vi står foran et stort fald i fødepriserne, der vil bringe priserne ned på de gamle niveauer, fra før energikrisen ramte forrige vinter.

Kerneinflationen falder på ny
Det er også godt nyt, at forbrugerprisindekset ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) kun viste en årsstigning på 1,7 pct. i februar. Det er tydeligt fald i forhold til januar, hvor årsstigningen lå på 2,5 pct. Det er forhåbentligt et tegn på at prispresset i økonomien er aftagende. Det er endda primært prisfald på restaurant og cafebesøg, hvor aktiviteten er høj, der trækker kerneinflationen ned i øjeblikket.

Inflationspilen peger svagt op i 2024
Ser vi videre ind i 2024, så forventer vi en fortsat svag stigning i inflationen til et niveau omkring 2-2,5 pct. Det skyldes hovedsageligt, at energipriserne nu ikke trækker inflationen ned i samme omfang som tidligere og at energiafgifterne samtidig stiger i forhold til 2023.

Dertil vil den nuværende acceleration i danskerne lønvækst også bidrage til tiltagende inflation i 2024.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil