;
Gemt

Dansk Erhverv: Nedslående optag på de videregående uddannelser

27. juli 2025

Trods rekordsøgning på nogen af de uddannelser med størst mangel på arbejdskraft, skrues der ned for optaget. Det kommer til at koste vækst og udvikling af fremtidens Danmark, lyder det fra Dansk Erhverv.

De nye tal for årets optag på de videregående uddannelser viser med al tydelighed, at den såkaldte sektordimensionering slår igennem på en uhensigtsmæssig måde. Mange unge, der søger mod for eksempel it og de merkantile uddannelser, møder nu en lukket dør.

”Danske virksomheder har allerede i dag meget svært ved at få tilstrækkeligt med arbejdskraft inden for eksempelvis it og det merkantile område. Vi kunne ansætte langt flere. Derfor er det helt uforståeligt, at der trods stor interesse fra de unge skæres ned på netop disse uddannelser,” siger Mads Eriksen Storm, uddannelses – og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.  

Sektordimensionering bør afskaffes
Danmarks sikkerhed er i disse år udfordret af bl.a. cyberangreb, og vi har behov for langt flere it-specialister, hvis vi skal udbygge vores forsvar og sikre digital suverænitet. På trods at stigende søgning optages der ikke flere på de mest efterspurgte it-uddannelser.

”At der afvises flere på it-uddannelserne i netop denne tid med så stor global usikkerhed er decideret uansvarligt. Vi mangler allerede i dag i it-specialister i stor stil, og med angreb fra Rusland og usikkerhed om USA har vi et markant større behov for it-specialister i fremtiden. Sektordimensionering bør simpelthen afskaffes,” siger Mads Eriksen Storm.   

Uddan efter behov
Sektordimensioneringen har til formål at flytte optaget fra universiteterne og over mod især velfærdsuddannelser såsom pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver. Dog viser fremskrivninger fra Finansministeriet, at der om ti år vil være for mange uddannede på alle fire områder.  

”Vi uddanner til fremtiden, og derfor må vi også have det lange lys på i uddannelsespolitikken. Vi har behov for bedre analyser og en langt grundigere udvikling af fremtidens uddannelsesudbud. Vi må tilbage til det sunde princip, at vi uddanner efter behovet på arbejdsmarkedet, og ikke unødigt straffer en sektor som for eksempel universiteterne,” siger Mads Eriksen Storm. 

Kontakt

Uddannelse

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil