{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
18. juli 2025
Kemikalieindustrien er EU’s fjerde største produktionssektor med 29.000 virksomheder, der skaber 1,2 millioner direkte jobs og understøtter 19 millioner jobs på tværs af forsyningskæder. Branchen er afgørende for produktionen af over 96 % af alle fremstillede varer og spiller en central rolle i mange sektorer, herunder forsvar, grøn teknologi, sundhed og digitalisering. Dermed er kemikalieindustrien en hjørnesten i EU’s industrielle modstandsdygtighed og konkurrenceevne.
Sektoren står overfor omfattende krav om at omstille sig mod en renere og mere cirkulær økonomi, samtidig med at den skal fremme innovation, beskytte miljø og sundhed og styrke sin globale position. Handlingsplanen skal imødekomme disse krav ved at styrke kemikalieindustriens konkurrenceevne og understøtte en bæredygtig udvikling.
Handlingsplanen fokuserer på fire centrale indsatsområder, som adresserer både akutte og langsigtede strukturelle behov i industrien. Handlingsplanen indeholder desuden et udkast til ”Omnibus VI” om forenkling og simplificering af regler på kemiområdet.
Modstandsdygtighed og fair vilkår
For at øge forsyningssikkerheden og mindske afhængigheden af import vil Kommissionen etablere en Critical Chemicals Alliance, som skal være et samarbejde mellem medlemslandene og kemikalieindustrien. Alliancen skal blandt andet identificere og støtte strategisk vigtige kemiske produktionsanlæg og håndtere handelsforvridninger. Målet er at skabe mere stabile og fair vilkår for europæiske kemikalieproducenter.
Energi og afkarbonisering
Høje energi- og råvarepriser er en af sektorens største udfordringer. Derfor skal handlingsplanen understøtte en hurtig implementering af EU’s Affordable Energy Action Plan. Derudover arbejder Kommissionen på at opdatere statsstøttereglerne inden for ETS-systemet, så de bedre tager højde for industriens behov. Samtidig fremmes investeringer i lavemissionsenergi, herunder teknologier som CO2-fangst, bæredygtig biomasse og grøn brint. Øget genanvendelse og cirkulære processer i industrien er ligeledes centrale elementer i indsatsen for en mere klimaneutral produktion.
Innovation og førende markeder
For at fremme udviklingen og anvendelsen af mere bæredygtige kemikalier vil Kommissionen anvende finansielle incitamenter og skattemæssige tiltag, som skal øge efterspørgslen på ”rene” kemikalier. Samtidig vil nye EU-regler for indhold og bæredygtighed understøtte markedsvækst og tiltrække investeringer i grøn teknologi. Som en del af indsatsen oprettes innovations- og substitutionscentre. Disse skal fremme forskning, nedbryde tekniske og økonomiske barrierer og bidrage til udviklingen af sikre og mere bæredygtige molekyler og produkter.
Forenkling af regler og ECHA-reform
For at lette den administrative byrde og sikre en mere effektiv regulering lancerer Kommissionen forslag til en række forenklinger og moderniseringer af eksisterende kemikalielovgivning. Det sker gennem den sjette omnibus-pakke, der blandt andet omfatter forenkling af CLP-forordningen, kosmetikforordningen og gødningsforordningen. Derudover foreslår Kommissionen en basisforordning om EU's kemikalieagentur ECHA for at sikre, at agenturet er bedre rustet til sine voksende opgaver bl.a. i forhold til videnskabelige vurderinger af kemiske stoffer, beskytte miljø og sundhed og understøtte den europæiske industris konkurrenceevne. Planen omfatter også kommende forslag om forenkling af reglerne for plantebeskyttelsesmidler og biocider (Q4 2025) samt en revision af REACH-forordningen (Q4 2025).
Fokus på PFAS
Kommissionen vil fortsat arbejde for at minimere udledningen af PFAS til miljøet gennem videnskabeligt funderede restriktioner for brugen af PFAS, men under hensyntagen til at det kan være muligt at anvende PFAS i kritiske funktioner under strengt kontrollerede forhold, hvor der ikke findes egnede alternativer. Vurderingen af EU-restriktionsforslaget for PFAS vil forsætte i EU's videnskabelige komiteer i 2026 og på baggrund af disse, vil Kommissionen fremsætte sig forslag til regulering. Der etableres desuden et EU-overvågningsprogram for PFAS (Q 2026) og igangsættes en interessentdialog (Q2 2026).
Omnibus VI om kemi
Som en del af den Kommissionens løbende arbejde for at styrke EU’s konkurrenceevne har Kommissionen fremlagt et forslag ”Omnibus VI”, der omfatter forslag til forsimpling af klassificerings- og mærkningsforordningen (CLP), kosmetikforordningen og gødningsforordningen. Formålet er at reducere de administrative byrder og omkostninger for kemikalieindustrien uden at gå på kompromis med beskyttelsen af sundhed og miljø. Samtidig er der fremsat forslag om udskydelse af nogle af implementeringsfristerne i den seneste ændring til CLP med henblik på at afvente resultatet af forhandlingerne om Omnibus VI.
Handlingsplanen markerer et vigtigt skridt mod en mere konkurrencedygtig og bæredygtig kemikalieindustri i EU. Med målrettede initiativer på tværs af forsyningssikkerhed, energi, innovation og regelforenkling skabes et solidt grundlag for både vækst og grøn omstilling.