;
Gemt

Kommunal emballagehåndtering vil gøre det dyrere at være dansker

08. juli 2025

Nye regler om håndtering af emballage og affald kan fra 1. oktober få forbrugerpriserne til at stige med flere procenter advarer Danmarks store erhvervsorganisationer. Det skyldes markant større og uforklarlige kommunale prisstigninger, som producenter af emballage skal betale. Et samlet erhvervsliv efterlyser politisk handling.

Den 1. oktober 2025 skal virksomheder der sætter emballerede produkter på det danske marked betale for de omkostninger, der er til at håndtere emballagerne, når de bliver til affald. Et system erhvervslivet har bakket op om, men også har advaret om kunne give dyrere priser for virksomheder og forbrugere, hvis reglerne indførtes for hurtigt, uden at selve systemet samt kontrol med kommunerne var på plads.

Det er desværre dét, som ses nu. På baggrund af beregninger lavet for Miljøstyrelsen og priser for affaldshåndtering fra kommunerne, ser det ud til, at priserne på emballagehåndteringen kan vokse med cirka 50 %, selvom affaldsmængden ikke er vokset i samme grad. Det får Dansk Erhverv, Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer til rette en kraftig appel mod Christiansborg.

”Vi vil fra erhvervslivets side gerne tage ansvar for den miljøpåvirkning som emballager har. Derfor har vi bakket op om et producentansvar, men det skal selvfølgelig ske på en måde, hvor priserne afspejler omkostningerne. De priser, som kommunerne har lagt frem, mener vi slet ikke, er hverken gennemskuelige eller rimelige. Der er simpelthen behov for at udskyde den her ordning nu, og så få den skruet rigtigt sammen, så det ikke bliver dyrere at være hverken virksomhed eller forbruger i Danmark,” siger Brian Mikkelsen, adm. Direktør i Dansk Erhverv.

Organisationerne har løbende påpeget, at det var vigtigt med effektivitetskrav og kontrol med kommunernes omkostninger i tråd med den politiske aftale bag producentansvaret fra 2020. Dette er ikke blevet efterlevet, og vi kan nu se resultaterne. Et konkret eksempel er prisen for at indsamle pap, der divergerer med 4000 pct. fra den billigste til den dyreste kommune, jf. tabel i bilag 1.

”Vi har alle en interesse i at få sorteret emballagen på den mest miljøvenlige måde, så vi kan genbruge vores ressourcer. Desværre bliver virksomhederne efterladt med en enorm regning, som vi har svært ved at se rimeligheden i. Det må og bør kunne gøres smartere, inden det går ud over producenterne af de danske fødevarer og forbrugerne,” siger Morten Boje Hviid, adm. Direktør i Landbrug & Fødevarer.

Det er organisationernes vurdering, at priserne, som virksomhederne skal betale for de enkelte emballagefraktioner, står til at blive så høje, at mange dagligdags forbrugerprodukter forventes at stige med flere procenter, alt efter, hvor stor en del af omkostningen emballagen udgør i produktet.

Samtidig vil højere priser vende den tunge ende nedad og rammer lave indkomster kraftigere end høje indkomster.

Endelig betyder den nuværende ordning, at lovlydige danske virksomheder reelt kommer til at betale omkostningerne fra fx Temu og andre free-riders, som ikke overholder loven. Det er unfair og uholdbart, og betyder højere priser for danske forbrugere og de virksomheder, som følger lovgivningen.

”Som erhvervsliv ønsker vi at tage vores grønne ansvar på os. Derfor har vi også hele vejen igennem bakket op om producentansvaret. Men vi bliver nødt til at insistere på, at det indføres klogt og effektivt. Lige nu sejler implementeringen desværre. Og regningen havner hos danskerne og danske virksomheder. Det er simpelthen en ommer for kommunerne set fra min stol. Vi ser frem til den videre dialog om at finde en konkret løsning,” siger Karin Klitgaard, underdirektør i Dansk Industri.

Dansk Erhverv, Dansk Industri og Landbrug og Fødevarer indgår meget gerne i dialog med regeringen, myndighederne og kommuner om, hvilke løsninger, der kunne være på den nuværende situation, så ordningen kan blive implementeret ordentligt, uden det bliver unødig dyr og byrdefuldt for virksomheder og borgere. 

Vi opfordrer til:

  • At indføre basisserviceniveau nu eller udskyde implementeringen indtil basisserviceniveauet er klart defineret.
  • For at sikre, at virksomhederne kun betaler de nødvendige omkostninger til kommunernes affaldsbehandling, bør kommunernes gebyrer til indsamling reduceres til et niveau, der svarer til Miljøstyrelsens vurdering (COWI-tal). Dette vil sikre, at producenterne betaler for en effektiv opgaveløsning.
  • Håndtering af free-riders, så de lovlydige virksomheder og forbrugerne ikke betaler for Temu og andre aktører, der ikke overholder loven.
  • Indkaldelse af KL til dialog om nedsættelse af affaldsgebyret, så den naturligt afledte stigning i forbrugerpriserne pga. producentansvaret modsvares af et tilsvarende fald i borgernes affaldsgebyr, som var forudsætning for den politiske aftale om producentansvaret.
  • Afskaffe emballageafgiften, da det er dobbeltregulering med både producentansvar og emballageafgift. En afskaffelse af emballageafgiften kan delvis modvirke stigning i forbrugerpriser.

 Bilag 1.

Tallene i bilag 1 stammer fra VANA A/S – en kollektivordning stiftet af Danmarks største branche- og erhvervsorganisationer, hvis medlemmer står for langt størstedelen af de emballager der markedsføres i Danmark. 

For mere information kontakt Dansk Erhvervs pressetelefon på 70 22 80 10.

Kontakt

Miljø

Andreas Hastrup Clemmensen

Fagchef for Cirkulære materialer, produkter og emballager
Medarbejderprofil