;
Gemt

Nyt white paper: Sådan vil Dansk Erhverv sikre ansvar og lige konkurrence på onlinemarkedspladser

30. juni 2025

Dansk Erhverv og nordiske søsterorganisationer lægger pres på EU for at sikre, at onlinemarkedspladser som Temu og Wish får samme ansvar som øvrige aktører på det indre marked. I et fælles white paper præsenteres konkrete forslag til, hvordan vi beskytter forbrugere, miljø og fair konkurrence.

Onlinemarkedspladser som Temu, Wish og Amazon Marketplace giver sælgere fra tredjelande adgang til europæiske forbrugere helt uden ansvar for, om produkterne overholder EU’s regler for sikkerhed og miljø. Det skaber ikke bare en alvorlig skævvridning i konkurrencen for danske og europæiske virksomheder – det udgør også en reel risiko for forbrugerne og vores miljø. 

I Dansk Erhverv mener vi, at det er på høje tid at lukke det juridiske smuthul, som disse onlinemarkedspladser udnytter. Derfor arbejder vi intensivt for, at onlinemarkedspladser får det samme ansvar, som importører har, når de bringer produkter fra tredjelande til salg til EU-forbrugere. Det er den eneste måde, hvor vi én gang for alle kan sikre fair konkurrence, høj forbrugerbeskyttelse og ikke giver køb på vores miljø. 
 
Fælles nordisk front i Bruxelles 
Sammen med vores nordiske søsterorganisationer fortsætter vi med at lægge pres på EU’s beslutningstagere. I juni var vi igen samlet til møder i Bruxelles med Kommissionen og MEP’ere - og budskabet var klart: Stop ansvarsfritagelsen for onlinemarkedspladser – og gør det nu!  

Vi har fremlagt et fælles nordisk White Paper: “E-commerce from 3rd countries – The role of online marketplaces”, som gennemgår de konkrete værktøjer, EU arbejder med: “Deemed importer”-modellen, et muligt handlingsgebyr samt skærpet national håndhævelse. 

Disse tiltag er vigtige – men de er ikke nok. Hullet er åbent, og aktørerne er lynhurtige til at udnytte det. 

Formålet var igen at lægge pres på beslutningstagerne og præsentere konkrete forslag til, hvordan EU kan sikre et fair og sikkert indre marked for alle. 

Vi har udarbejdet et fælles nordisk White Paper: “E-commerce from 3rd countries – The role of online marketplaces”, som tydeligt markerer vores holdning til de løsninger, der er i spil i EU – herunder “deemed importer”-modellen, et potentielt handlingsgebyr, skærpet håndhævelse på nationalt plan mv.. Flere af disse tiltag er skridt i den rigtige retning, men ingen af dem lukker reelt det hul, som Temu og lignende onlinemarkedspladser opererer i dag. 

Vores besked til EU: Tiden er løbet ud 
Marked står aldrig stille og det gør Temu og de næste platforme heller ikke, der udvikles hele tiden nye forretningsmodeller. Men hvis vi skal sikre et marked i balance, så skal vi spille efter samme regler og på samme spilleplade, ellers kommer vi til at se flere og flere ansvarlige danske og europæiske virksomheder kaste håndklædet i ringen. Det her handler ikke om at bremse innovation – det handler om at stoppe den vilde vesten, der lige nu truer alt det, vi ellers har bygget op i EU. 
 
Tre ting skal der til 
Mens vi arbejder for at få skabt opbakning i hele EU til den nødvendige lovgivning, presser vi også i Dansk Erhverv på for at få implementeret andre løsninger på nationalt og europæisk plan – og ikke mindst for at skrue op for håndhævelsen af de regler, der allerede gælder. 

For os handler det om tre centrale principper: 

  • Fair konkurrence: Alle virksomheder, uanset forretningsmodel, skal spille efter de samme regler 

  • Stærkere forbrugerbeskyttelse: Det skal være lige så sikkert at handle på en onlinemarkedsplads med sælgere fra 3. lande, som det er at handle i en fysisk butik  

  • Et bæredygtigt indre marked: Vi skal sikre, at miljøkrav overholdes gennem hele værdikæden  
     

Læs vores fælles White Paper her Nordic paper on E-commerce from 3. countries, June 2025 

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Fagchef for Produktregulering og Håndhævelse
Handel

Marianne Eltong Gade

Chefkonsulent
Medarbejderprofil