;
Gemt

17,5 mio. gæstede landets museer i 2024 – det højeste antal i 40 år

16. maj 2025

2024 var et godt år for landets museer og zoologiske anlæg. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik der fortæller, at landets museer i 2024 havde 17,5 millioner besøgende. Dermed slår de besøgstallet fra 2023 med ca. 100.000 og sætter på ny rekord med flest besøgende på de danske museer – nu i over 40 år.

Samtidig gæstede 5,5 millioner de zoologiske anlæg i 2024. Heraf gik 4,4 millioner besøg til de 21 zoologiske haver, mens over en million af de besøgene var forbi landets syv store akvarier.

Til sammen generede de mange besøgende på museerne 1,2 milliarder kroner i entréindtægter, mens gæsterne i de zoologiske anlæg lagde 613 millioner kroner for entré.

Dansk Erhverv kom tidligere på året med en prognose, der spåede fremgang i besøgstallet på museumsområdet, og glæder sig over, at opgørelsen bekræfter den positive udvikling.

”2024 har simpelt hen været et godt år landets museer” kan fagchef for kultur i Dansk Erhverv Michael Folmer Wessman konstatere.

Glæden er dog ikke ubetinget, for Dansk Erhverv ser med stor alvor ind i en tid med langt større usikkerhed, hvilket Michael uddyber:

”Ser vi fremad, er udsigten noget blandet. Med den geopolitiske situation, udsigterne til handelskrig og den store usikkerhed, som Trump-administration har skabt, er det meget svært at vurdere, hvordan 2025 kommer til at gå.”

Vi skal ikke forfalde til rent sortsyn

”Grundlæggende er vi optimistiske, men vi kan godt frygte, at museerne på et eller andet tidspunkt kommer til at mærke, at den globale udvikling kan påvirke både turiststrømme og danskernes forbrug.” siger Michael Folmer Wessman.

Med større usikkerhed i horisonten er det ifølge Dansk Erhverv vigtigt, at rammer og vilkår for sektoren er på plads. Ikke mindst når det kommer til at forenkle krav til driften og styrke interessen for at investere i området.   

”Landets museer er lige nu en stor succes og blandt vores vigtigste kulturinstitutioner. De spiller en stor rolle i forhold til den kulturelle oprustning, som mange taler om, også er en nødvendighed i disse tider. Vi skal dog også huske på, at museerne derudover er virksomheder og et centralt led i turismens værdikæde. Derfor skal vi sørge for, at muserne får gode og attraktive rammer, så de kan følge med tiden, forny sig og ikke mindst udvikle kulturforretningen. Så de både kan drive meningsfuld forretning og bidrage til den kulturelle oprustning,” siger Michael Folmer Wessman. 

Kontakt

Turisme, Oplevelser & Kultur

Michael Folmer Wessman

Fagchef for kultur