Gemt

Grænsehandlen med nydelsesmidler fordelt på landsdele

Danskerne grænsehandler på livet løs. Beregninger fra Dansk Erhverv viser, at hver femte øl eller sodavand, som danskerne drikker, stammer fra grænsehandlen, mens hver sjette slikpose eller chokoladebar handles samme sted.

Nyhed

3. Grænsehandlen med nydelsesmidler fordelt på regioner

pdf

Download

Analyse nr. 3|2019 - 9. januar

Danskerne grænsehandler på livet løs og tal fra Dansk Erhverv viser, at en femtedel af danskernes samlede forbrug af øl og sodavand stammer fra grænsen. I 2017 var grænsehandlen med øl og sodavand på 1,3 mia. kr.. Ser man i stedet på slik og chokolade er det cirka hver sjette slikpose eller chokoladebar, som stammer fra grænsehandlen. I 2017 handlede danskerne for ca. 700 mio. kr. slik eller chokolade ved grænsen.

Der er dog store regionale forskelle på, hvor stor en andel af danskernes samlede forbrug af øl og sodavand, som stammer fra grænsen. I Sydjylland er op mod hver anden øl eller sodavand, der drikkes, købt ved grænsen, mens tallet er langt mindre i eksempelvis København og Nordsjælland, hvor tallet ligger på ca. én ud af tyve. Der er generelt en temmelig stærk sammenhæng mellem afstand til den tyske grænse og andelen af øl eller sodavand, som stammer fra grænsehandlen.

Kontakt os

Politik og Analyse

Jakob Kæstel Madsen

Senioranalytiker
Handel

Lotte Engbæk Larsen

Markedschef
Medarbejderprofil