; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Solidt universitetsforlig

Det netop indgåede universitetsforlig indeholder en række tiltag, som vil gøre uddannelserne langt mere erhvervsrettede, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

Pressemeddelelse 6 december 2018

Det forlig på universitetsområdet, som et bredt flertal af Folketingets partier netop har indgået, sætter i dén grad retningen for fremtidens universitetsuddannelser. Blandt andet indebærer forliget, at det såkaldte retskrav bliver udvidet til tre år, så bachelorer kan vente med at færdiggøre deres studier. Antallet af erhvervskandidatuddannelser skal øges fra 20 til 50. Der vil desuden blive oprettet et mellemniveau i form af en et-årig akademisk overbygningsuddannelse.

” Vi oplever ofte, at der er lige rigeligt langt fra teori til praksis. Derfor støtter vi både erhvervskandidatordningen og den nye mulighed for, at studerende kan tage et job mellem bachelor og kandidat,” siger Mads Eriksen, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv.


Mads Eriksen peger desuden på, at det forlængede retskrav vil betyde øget fleksibilitet.

”Vi mener, at det er godt for nogle studerende, at få noget erfaring inden de færdiggør deres studier. Det vil give de studerende et langt bedre grundlag at vælge kandidatuddannelse og speciale ud fra,” siger Mads Eriksen.

Behov for et mere fleksibelt uddannelsessystem
Forliget indebærer også, at det fremover er muligt at taget en et-årig overbygningsuddannelse.

”Det er klart behov for et mere fleksibelt uddannelsessystem. Vi ser først og fremmest den nye et-årige uddannelse som et tilbud til bachelorer med arbejdsmarkedserfaring, som måske ikke har overskud til at tage en fuld kandidatuddannelse. Vi ser fortsat de to-årige kandidatuddannelser som det mest attraktive og som den absolutte hovedvej for fremtidens akademikere,” siger Mads Eriksen.

Udspillet hviler i høj grad på anbefalingerne fra Universitetsudvalget, der udgav deres rapport tidligere i år. Dansk Erhverv deltog i udvalgets arbejde og anbefaler, at modellen overføres til andre områder. Konkret er der et behov for et lignende udvalg for de korte- og mellemlange uddannelser, mener Dansk Erhverv.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil