; ;
Gemt

Her er vinderne af Fagprøveprisen 2019

Dansk Erhverv har i samarbejde med HK Handel og HK Privat kåret årets tre bedste fagprøver for elever inden for detailhandelsuddannelsen og handelsuddannelsen.

Nyhed

Pressemeddelelse, 1. oktober 2019

Hvert år laver danske elever inden for handelsområdet solide og gode fagprøver. Nogle af dem skiller sig ud ved at være unikke og fange tidens tendenser. De bliver hvert år hædret med Fagprøveprisen. Årets udgave af prisen, den 21. af slagsen, er netop blevet uddelt i Børsbygningen i hjertet af København. Temaet for dette års Fagprøvepris er FN’s Verdensmål.

Detailhandel
Maria Gade Jacobsen løb med førstepladsen hos eleverne fra detailhandelsuddannelsen og den medfølgende præmie på 25. 000 kroner. Hun er udlært hos Salling i Aarhus. Olivia Allure Sommer fik en flot andenplads og 20.000 kroner. Hun er udlært hos Magasin. Endelig gik 3. præmien og 15.000 kroner til Mette Thorhauge Østergaard. Hun er udlært i Sport24 i Skanderborg.

B2B Handel
På handelsuddannelsen løb Nikolaj Lund Jensen fra Bestseller med førstepladsen og den medfølgende præmie på 25. 000 kroner. Mark Sumborg fra Brødrene A & O Johansen fik en flot andenplads og 20.000 kroner, mens 3. præmien og 15.000 kroner gik til Hans Christian Aarøe Pedersen fra Davidsen Tømmerhandel.

De seks vindere er alle rollemodeller
Børne- og Undervisningsministeriets departementschef, Søren Hartmann Hede, overrakte diplomer til de glade vindere.

”Unge mennesker, der kan bidrage med ny viden og stærk faglighed spiller allerede en nøglerolle i virksomhederne, og behovet kommer kun til at vokse. Verden er i rygende forandring. Stigende digitalisering og behovet for bæredygtighed skaber nye udfordringer, der kræver flid og idérigdom at løse. Vinderne emmer af begge dele, og de sætter et pragtfuldt eksempel for alle os andre. Stort tillykke til alle seks,” sagde Søren Hartmann Hede.

Fremtidens handel har blik for bæredygtighed
Dansk Erhvervs direktør, Laurits Rønn, deltog også i kåringen. Han påpegede i sin tale, at Danmark historisk og aktuelt er en handelsnation, som lever af at handle med hinanden og med resten af verden.

”Det er netop handlen, der er en betingelse for vores velfærd, velstand og for gode relationer til omverdenen. Samtidig har vi i Danmark altid været gode til at vende udfordringer til muligheder, og det skal vi fortsætte med ved at videreudvikle Danmark som stærk handelsnation. Handelserhvervene står i dag overfor to centrale udfordringer: den digitale brydningstid og bæredygtig omstilling. Og her må vi sige, at alle vinderne på hver deres måde viser, at eleverne allerede er godt i gang med at arbejde med de muligheder, som digitalisering og bæredygtighed byder dem,” lød det fra Laurids Rønn.

Dygtige medarbejdere er en del af løsningen
For HK Handels formand, Per Tønnesen, er der ingen tvivl om, at dygtige faglærte er en forudsætning for at fremtidssikre dansk handel.

”Dette års vindere vidner om, at faglærte kompetencer på detailområdet er nødvendige for at kunne imødekomme de udfordringer, som detailbranchen står over for. Med deres fagprøver demonstrerer de på fineste vis deres evne til at forholde sig til aktuelle problemstillinger omkring bæredygtighed inden for detailhandel,” sagde formand for HK Handel Per Tønnesen.

Formand for HK Privat, Simon Tøgern, er helt enig:

”Prismodtagerne har udmærket sig ved, at de har udfordret arbejdsgange på deres praktikvirksomhed og fundet løsninger, der er fagprøveprisen værdig. De har set muligheder, og de har demonstreret, at de har ambitioner på deres egne, virksomhedens og samfundets vegne. Det skal de bare blive ved med,” sagde Simon Tøgern.

Detailhandelsuddannelsen

Fra venstre ses Laurits Rønn, Mette Thorhauge Østergaard, Olivia Allure Sommer, Maria Gade Jacobsen, Per Tønnesen og Simon Tøgern.

Maria Gade Jacobsen har med sin fagprøve lavet en imponerede samlet præstation med afsæt i værdier og bæredygtighed integreret i hverdagens detailhandel. Maria forener i fagprøven klassiske detaildyder, som at optimere sortimentet og salgspladsen samtidig med, at hun har planlagt og gennemført anderledes aktiviteter, som for eksempel flaskeindsamling, udskænkning af Naturvin samt gennemført salgsfremmende udstillinger, der leverer budskabet omkring mere fokus på bæredygtighed. Maria er uddannet hos Salling i Århus og Århus Business College.

Olivia Allure Sommer viser i sin fagprøve, at hun behersker den moderne detaillists værktøjskasse, og samtidig viser hun, hvordan brugen af godt købmandskab kan anvendes til at sætte fokus på bæredygtighed. Olivia er uddannet hos Magasin og Zealand Business College.

Mette Thorhauge Østergaard har i sin fagprøve arbejdet med nethandel i kombination med den fysiske butik, og samtidig har hun haft fokus på bæredygtighed. Mette viser med sin fagprøve, at hun ved at fokusere på disse parametre kan påvirke salgstallene og interessen for det brand hun har fokus på. Mette er uddannet hos Sport24 i Skanderborg og Handelsfagskolen.

Handelsuddannelsen

Fra venstre ses Simon Tøgern, Per Tønnesen, Mark Sumborg, Nikolaj Lund Jensen, Hans Christian Aarøe Pedersen, Laurits Rønn og Søren Hartmann Hede.

Nikolaj Lund Jensen viser i sin fagprøve, hvordan indkøbsrollen kan stå helt centralt i forhold til at sikre slutkunderne bæredygtige produkter. Det gør Nikolaj ved at afdække om virksomheden har den rette portefølje af metervareleverandører i forhold til at få skabt en mere bæredygtig fremtid for en af virksomhedens herretøjslinjer. Nikolaj viser desuden med sin fagprøve, hvordan man på en og samme tid kan arbejde med at blive mere bæredygtig og samtidig tjene penge ved at holde fokus på optimering i værdikæden til gavn for alle. Nikolaj er uddannet hos Bestseller og Viden Djurs.

Mark Sumborg viser med sin fagprøve, at han er i stand til at tage nye digitale muligheder og få dem gjort relevante for en målgruppe via henholdsvis events og gode salgsargumenter. Mark har blandt andet udarbejdet to kampagner, som begge tager afsæt i det personlige møde med de professionelle kunder. Forberedelsen, materialet og indsatsen oser af kvalitet, som også peger fint tilbage til produktet, som er et highend-produkt. Mark er uddannet hos Brødrene A&O Johansen og Mommark Handelskostskole.

Hans Christian Aarøe Pedersen viser igennem sin fagprøve, at han mestrer både salg og markedsføring både på de sociale medier og i butikken. Det gør han så godt, at han har formået at få kunderne til at købe mere end forventet, hvilket har betydet, at omsætningen på det valgte produkt blev øget med 55 % målt op imod et mål på 20 %. Hans Christian er uddannet hos Davidsen i Haderslev og Handelsfagskolen.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Claus Rosenkrands Olsen

Uddannelseschef
Medarbejderprofil