; ;
Gemt

Ingen sundhedsreform uden private aktører

Dansk Erhverv ser meget positivt på, at regeringen vil sætte turbo på digitalisering og innovation i sundhedsvæsenet og at patienternes rettigheder til hurtig udredning og behandling styrkes. Og så er det vigtigt at huske på, at sundhedsvæsenet, hviler på et stærkt offentligt-privat samarbejde.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - 18. januar 2019 - Af Kristian Kongensgaard

Forudsætningen for at opnå et bedre sundhedsvæsen er et åbent samspil mellem det offentlige på den ene side og private sundhedsvirksomheder på den anden side.

Derfor sætter Dansk Erhverv især pris på de punkter i regeringens forslag til sundhedsreform, der kan fremme offentlig-privat samarbejde.

Det vil blandt andet være tilfældet med planerne om at udvide patienternes rettigheder. Et sygehus skal fremover oplyse patienten om et alternativt behandlingssted, hvis sygehuset ikke selv har mulighed for at tilbyde patienten behandling inden for 30 dage. Regeringen vil inden for de samme rammer også give patienter ret til at blive udredt og behandlet af speciallæger og desuden give patienter bedre mulighed for eksperimentel behandling ved livstruende sygdom.

Patientrettighederne tager et syvmileskridt fremad
En ny lov skal samle patienternes rettigheder for at give et overblik over, hvad man har ret til i sundhedsvæsenet. Et fælles patientnummer skal sikre, at alle nemt og hurtigt kan få fat i deres lokale patientvejleder, og regeringen vil styrke informations- og vejledningsindsatsen med flere patientvejledere.

”Det er et syvmileskridt fremad at sætte mere fokus på patientrettighederne. Både med en ny lov og ikke mindst med speciallægernes funktion. Det er et område, vi i flere år har kæmpet for at få inkluderet i udrednings- og behandlingsgarantien. Vi ved, at ikke alle patienter gør brug af de rettigheder, de har. Derfor er der brug for at styrke vejledningen markant, så flere kan blive behandlet hurtigere. De private sundhedsvirksomheder står parat til at være en del af løsningerne og er klar med kapacitet og knowhow, som selvfølgelig skal i spil til gavn for patienterne,” siger markedsdirektør Mette Feifer, Dansk Erhverv.

Kvaliteten er meget svingende
Fra regeringens udspil til en sundhedsreform, der blev offentliggjort i indeværende uge, fremhæver hun også en ny kvalitetsplan for det nære sundhedsvæsen. Planen skal løfte den generelle kvalitet i kommuner, almen praksis og udgående sygehusfunktioner. Det skal være med fokus på at forebygge bedre i det nære sundhedsvæsen og sikre, at der bliver færre af de indlæggelser på sygehuset, der kan forebygges.

”Det er glimrende med en kvalitetsplan for det nære sundhedsvæsen, så der blives ens standarder i kommunerne. I dag er kvaliteten meget svingende, hvilket vi har udtrykt bekymring over adskillige gange,” siger Mette Feifer.

Patienter skal væk fra sygehusene
Når regeringen har ambitioner om at forebygge 40.000 indlæggelser om året på sygehusene og flytte 500.000 ambulante besøg væk, så kalder det på endnu mere offentligt-privat samarbejde.

”Det er vigtigt, at de private sygehuse og klinikker også bliver en del af løsningen i det nære sundhedsvæsen. Især i forhold til de ambulante besøg og drift af ambulancer,” siger Mette Feifer.

Regeringen ønsker at oprette et nyt statsligt organ, Sundhedsvæsen Danmark, der blandt andet får kompetence til at beslutte forpligtende løsninger med hensyn til fælles indkøb, herunder gennem fælles standarder og fælles udbud, på tværs af sundhedsforvaltningerne. Samtidig skal der oprettes 21 sundhedsfællesskaber for at sikre sammenhæng i den enkelte patients behandling på sygehus og i hjemkommunen.

Fokus på nationale digitale løsninger
Dansk Erhverv finder det positivt, at der blandt andet bliver sat fokus på nationale digitale løsninger. Men Mette Feifer kan have en bekymring for, om indkøb af for eksempel medicinsk udstyr alene kommer til at afhænge af prisen.

”Hvis man går fra mindre projekter til egentlig storskala, så giver det mulighed for at lære af ’best practice’ i stedet for at udvikle den dybe tallerken igen og igen. Udfordringen bliver at fastholde opmærksomheden på netop innovative og værdibaserede indkøb. Fra centralt hold kan der nemt blive for enøjet fokus på pris på bekostning af kvaliteten og de reelle totalomkostninger. Innovation og samspil mellem det offentlige og private leverandører udvikles gennem funktionsudbud, og stærke offentlig-private partnerskaber vil også kunne skabe fundamentet for at udvikle sundhedsprodukter og -services, der kan eksporteres,” siger hun.

Hvad gør Dansk Erhverv nu?
Som tilløb til sundhedsreformen, der er del af en overordnet sammenhængsreform af det offentlige, har Dansk Erhverv flere gange bidraget med skriftlige input til de relevante ministre. I sit oplæg til sundhedsreformen tilkendegiver regeringen, at den snarest vil indbyde relevante interesserede parter til at drøfte indholdet og komme med yderligere input.

”Den invitation tager vi meget gerne imod. Vi har også planer om at invitere regeringen i direkte dialog med vores medlemmer i regi af Dansk Erhvervs sundhedspolitiske udvalg,” siger Mette Feifer, hvis medlemmer dækker sundhedsvæsenet bredt lige fra lægemidler, medicinsk udstyr, over privathospitaler og -klinikker, til ambulancetjeneste og psykiatri.

Sideløbende med de politiske forhandlinger om sundhedsreformen vil Dansk Erhverv tage kontakt til relevante centralt placerede sundhedsordførere blandt Folketingets partier for at gøre organisationens synspunkter gældende.

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Mette Feifer

Vicedirektør
Medarbejderprofil