Gemt
Presse og Nyheder

Der skal være nyt udbud ved hjemtagning

Kommuner og regioner hjemtager opgaver uden at sende dem i nyt udbud. Dansk Erhverv forslår blandt andet oprettelse af en ny, national OPS-enhed, og at der senest to år efter en hjemtagning skal foretages et nyt udbud.

Nyhed

Pressenyhed, 4. november 2019

Dansk Erhverv er bekymret over udsigten til det, der ligner en tendens til hjemtagning i både kommuner og regioner over hele landet. Opgaver bliver hjemtaget af det offentlige, uden at private får muligheden for at byde ind. På den måde bliver der ikke taget højde for, om opgaven faktisk bliver løst til den bedste pris, den bedste kvalitet eller måske endda begge dele.

”Jeg er bekymret over den tendens, vi ser i øjeblikket. Det virker som om, at det ikke er så meget på radaren at lade private aktører bidrage med løsninger. Sådan oplever mange af vores medlemmer det i hvert fald. Det går den gale vej. Det skal der laves om på, for alle har gavn af et styrket offentligt-privat samarbejde,” siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, og fortsætter:

”Det danske samfund kommer til at stå overfor nogle monumentale udfordringer i de kommende år. Det gælder dels det stigende antal ældre, som får behov for velfærdsydelser, og dels at vi både nationalt og internationalt skal have løst den gordiske klima-knude. På begge områder er det helt afgørende, at vi har de private aktører med, for selvfølgelig opstår der innovation i synergien mellem det offentlige og det private ligesom det skaber bedre løsninger for borgerne. Derfor er det også en kæmpe fejl, at erhvervslivet ikke får de bedste forudsætninger for at kunne bidrage med de løsninger, som skal danne grundlaget for fremtidens velfærdssamfund,” siger Brian Mikkelsen.

Gør loose-loose til win-win
Dansk Erhverv peger på, at man især på sundhedsområdet ser regioner hjemtage opgaver som vikardækning, ambulancekørsel samt drift af lægeklinikker. Men også i forhold til affaldsindsamling, rengøring og sprogundervisning har der over de seneste år været en række eksempler på, at kommuner har hjemtaget opgaver, som ellers har været varetaget af private aktører.

”Udfordringerne, som vores samfund står overfor, kræver samarbejde. Når private aktører er på banen, så kan det højne kvaliteten i den offentlige velfærd eller løse opgaverne til en bedre pris, hvilket frigiver midler, der kan bruges på andre ting. Derfor er det så vigtigt, at flere opgaver bliver konkurrenceudsat. For gør de ikke det, så ved vi reelt ikke, om opgaverne bliver løst på den bedste måde. Og så er det selvfølgelig skidt for virksomhederne, som via hjemtagning mister opgaver. Det er faktisk en loose-loose situation. Lad os i stedet gøre det til en win-win-situation,” siger Brian Mikkelsen.

Tre tiltag til mere offentlig-privat samarbejde
Brian Mikkelsen peger derfor på tre tiltag, som han finder nødvendige for at få sikret mere offentlig-privat samarbejde.

”Først og fremmest vil et godt offentligt-privat samarbejde (OPS) bidrage til løsningen af de udfordringer vi som samfund står overfor. Viden, erfaring og de gode eksempler med OPS ligger i dag spredt og derfor er der behov for at samle denne viden i en ny national OPS-enhed. Derfor opfordrer vi regeringen til at gå i gang med at lave netop sådan en enhed.

Dernæst mener vi at opgaver, der er blevet hjemtaget, skal i udbud senest to år efter hjemtagningen, og når kommunen beregner prisen på egne ydelser, skal det ske med anvendelse af OECD-beregningsprincipperne, så alle omkostninger kommer med. Ellers er sammenligning af priserne mellem det offentlige og private som at sammenligne pærer og bananer. Og jeg har virkelig svært ved at se eventuelle argumenter imod, at priserne mellem sektorerne bliver sammenlignelige. For kun sådan ved vi, om vi får det bedste og det meste ud af vores skattekroner – og hvem skulle ikke have en interesse i det,” siger Brian Mikkelsen.

 

Kontakt os

Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.