; ;
Gemt

Status på ansvarlig produktion af palmeolie

Dansk Erhverv har lanceret den årlige opgørelse af de danske dagligvarekæders indsats for at fremme anvendelsen af ansvarligt produceret palmeolie.

Nyhed

Dansk Erhverv | Fødevarer - 25. september 2019

I 2014 samledes en række danske dagligvarekæder om et initiativ for at fremme anvendelsen af bæredygtigt produceret palmeolie i egne produkter, da den konventionelle produktion af palmeolie har store negative konsekvenser for både mennesker, miljø og dyreliv i producentlandene.

Ambitionen er, at kædernes egne produkter kun indeholder ansvarligt produceret palmeolie, så forbrugerne med god samvittighed kan lægge produkterne i indkøbskurven.

Initiativet er stort set i mål
Dansk Erhverv har gennemgået resultaterne af dagligvarekædernes indsatser i 2018, og gennemgangen viser, at stort set alle egne produkter indeholdende palmeolie er dækket af den internationalt anerkendte standard for certificeret palmeolie, Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO).

Opgørelsen viser, at den danske dagligvarehandel med enkelte undtagelser er i mål med udelukkende at anvende ansvarligt produceret palmeolie i deres egne private label-produkter. En fuldkommen omstilling er en lang og ressourcekrævende proces, som er kompliceret og involverer alle led i værdikæden – også store udenlandske mærkevarer.

Med initiativet er den danske dagligvarehandel godt med i den internationale udvikling, herunder også i EU, som samlet set er verdens andenstørste importør af palmeolie. Detailhandlens initiativ er også på forkant med den danske regering, som tilbage i 2015 tilsluttede sig Amsterdam-erklæringerne mod afskovning.

Alle dagligvarekæder er med i indsatsen
I dag bakker alle større dagligvarekæder i den danske detailhandel op om at fremme anvendelsen af mere bæredygtigt produceret palmeolie. Det er virksomhederne selv, som fastlægger deres strategier og mål for at omstille forretningen til bæredygtigt produceret palmeolie, men alle deler en fælles ambition om at udfase den konventionelle palmeolie.

Dansk Erhverv faciliterer den løbende dialog og inspiration mellem virksomhederne og gør årligt status på initiativet.