; ;
Gemt

Take-away-mad nu på overenskomstaftalte løn- og arbejdsvilkår

27. januar 2021

Dansk Erhverv og 3F Transport har netop indgået en landsoverenskomst for madudbringning. Det betyder, at bude, der leverer pizzaer, burgere og andet takeaway-mad til danskerne, nu bl.a. får overenskomstmæssig løn, pension og løn under sygdom, hvis en arbejdsgiver tegner overenskomst. Takeaway giganten Just Eat har været med til at forhandle aftalen.


Når danskerne fremover bestiller takeaway-mad online, kan det nu ske på overenskomstaftalte løn- og arbejdsvilkår. Det skyldes, at Dansk Erhverv og 3F Transport har indgået en landsoverenskomst for madudbringning pr. 1. marts 2021.

- Vi er i Dansk Erhverv tilfredse med, at der nu er indgået en overenskomst for leveringsbude på takeaway området. Vi er tilfredse med at have et overenskomstprodukt på hylderne som passer til området, og som virksomhederne kan tilvælge, siger Morten Schønning Madsen, underdirektør i Dansk Erhverv.

Hos 3F Transport glæder man sig også over aftalen og ser frem til det kommende arbejde.

- Det er en rigtig god dag i dag. Med denne nye aftale har vi fået et vigtigt værktøj, når vi i fremtiden vil søge at få overenskomstdækket virksomheder i denne branche. Det arbejde er vi allerede i fuld gang med, og vi håber, at flere aktører i branchen vil tage deres arbejdsgiveransvar på sig, og vi kan sikre flere ordnede løn- og arbejdsvilkår, siger Kim René Busch, forhandlingssekretær i 3F Transport.

Online-portalen Just Eat, der leverer takeaway-mad i hele landet, har allerede underskrevet overenskomsten og tiltræder aftalen senere på året.

- Som Danmarks største portal for bestilling af takeaway har det været vigtigt for os at gå forrest med hensyn til en aftale for ordentlige vilkår. Vi har i flere år haft en overenskomst med HK i forhold til vores kontoransatte, og jeg er stolt over, at vi nu har sikret en aftale, der dækker vores leveringsbude. Det har taget to år med hårdt arbejde og konstruktiv dialog med 3F, men det er det hele værd. Især for vores bude og fremtiden. Og forhåbentligt for hele branchen, siger Carsten Boldt, adm. direktør hos Just Eat.

Både Just Eat, Dansk Erhverv og 3F Transport peger på, at der undervejs i hele processen har været en konstruktiv og positiv tilgang til arbejdet med at komme i mål med en overenskomst.

- I Dansk Erhverv er vi særligt tilfredse med, at aftalen i vid udstrækning imødekommer fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen, siger Morten Schønning Madsen, underdirektør i Dansk Erhverv.

- Det her er første vigtige skridt på vejen til, at danskerne kan bestille takeaway mad med god samvittighed. Nu sikrer vi, at budene hos Just Eat får en god løn, ret til barsel, løn under sygdom og meget mere. Jeg er rigtig glad for, at Just Eat nu går forrest i branchen og påtager sig deres arbejdsgiveransvar. De er et lysende eksempel på, at man sagtens kan drive en god og sund forretning, mens man samtidig sørger for at tage sig godt af sine medarbejdere, siger Kim René Busch, forhandlingssekretær i 3F Transport.