; ;
Gemt

Danskerne bakker op om offentlig-privat samarbejde

Dansk Erhvervs undersøgelse viser, at knap tre ud af fire danskere mener, at bedst mulig kvalitet i velfærden betyder mere, end om velfærden leveres af en offentlig eller privat leverandør. Et flertal af danskerne mener også, at private virksomheder må tjene penge på at levere velfærd

Analyse

NOVEMBER 2021

I Danmark bidrager private virksomheder, selvejende institutioner og civilsamfunds-organisationer til den fælles velfærd, som regel i tæt samarbejde med kommuner og regioner. De private virksomheder kan dog kun bidrage til opgaveløsningen, hvis kommunerne og regionerne gør det muligt for dem at byde ind på opgaverne – såkaldt konkurrenceudsættelse. Konkurrenceudsættelsen fortæller, hvor stor en andel af de opgaver, som kan sendes i udbud, faktisk også bliver sendt i udbud – altså udsat for konkurrence. Både private og offentlige aktører kan byde på opgaverne. I de seneste år er konkurrenceudsættelsen af offentlige opgaver i kommunerne faldet, bl.a. pga. hjemtagning af opgaver, hvilket vil sige, at kommunen selv vil stå for opgaven. Der har desuden været debat om, hvorvidt private virksomheder må levere velfærd til borgerne og tjene penge på det.


Dansk Erhverv har i den forbindelse undersøgt danskernes syn på offentlig-privat samarbejde på velfærdsområdet.

Undersøgelsen viser, at knap tre ud af fire danskere mener, at bedst mulig kvalitet i velfærden betyder mere, end om velfærden leveres af en offentlig eller privat leverandør. Et flertal af danskerne mener også, at private virksomheder må tjene penge på at levere velfærd.

Danskerne bakker op om offentlig-privat samarbejde

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom
Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil