; ;
Gemt

Danskerne synes, at kvalitet og klima er vigtigst i offentlige indkøb

Dansk Erhvervs undersøgelse viser, at danskerne finder kvalitet vigtigere end pris, når private virksomheder løser offentlige opgaver. Derudover prioriterer befolkningen miljø- og klimahensyn højt, når de skal vurdere, hvordan det offentlige bør bruge deres skattekroner til at købe ind.

Analyse

DECEMBER 2021

Det offentlige køber hvert år ind for 355 mia. kr., bl.a. fra private virksomheder. De private virksomheder kan dermed bidrage til at sikre bedst kvalitet til prisen i den offentlige service, og til at skubbe Danmark i en mere grøn retning.

Dansk Erhverv har i den forbindelse undersøgt, hvor vigtigt danskerne synes, at hhv. kvalitet, pris og hensyn til miljø og klima er, når private virksomheder løser offentlige opgaver.

Kvalitet betyder mere end pris for danskerne

94 pct. af danskerne mener, at fokus på bedst mulig kvalitet er vigtigt, når private virksomheder løser offentlige opgaver. Heraf mener 68 pct., at det er meget vigtigt, mens 26 pct. mener, at det er ret vigtigt. Kun 2 pct. mener ikke, at det er vigtigt, mens 4 pct. ikke ved det. Tilsvarende mener i alt 55 pct. af danskerne, at fokus på lavest mulig pris er vigtigt, når det offentlige køber ind hos private leverandører. Heraf mener kun 16 pct., at det er meget vigtigt. Kvalitet betyder altså mere end pris, når danskerne skal vurdere, hvordan det offentlige bør bruge deres skattekroner til at købe ind.

Hensyn til miljø og klima bør være en vigtig parameter

Dansk Erhvervs medlemsundersøgelse fra november 2019 viste, at virksomhederne var klar til grønne krav i offentlige udbud. I alt mente tre ud af fire af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder, at hensyn til klima og miljø bør være et parameter, når det offentlige sender opgaver i udbud. Det gælder både på tværs af virksomhedernes størrelse og branche.

En befolkningsundersøgelse, som Norstat har lavet for Dansk Erhverv i både 2019 og 2021 viser også, at befolkningen prioriterer miljø- og klimahensyn højt, når de skal vurdere, hvordan det offentlige bør bruge deres skattekroner til at købe ind. På en skala fra 0-100, hvor 100 er meget vigtigt og 0 er slet ikke vigtigt, svarer danskerne i gennemsnit knap 77. Dette er på niveau med 2019. Det gælder i øvrigt på tværs af både køn, alder, politisk overbevisning og uddannelse.

Danskerne synes, at kvalitet og klima er vigtigst i offentlige indkøb

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom
Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil