; ;
Gemt

Uforløst potentiale for iværksætteres brug af offentlige datakilder

12 pct. af Dansk Erhvervs iværksættermedlemmer benytter data fra offentlige datakilder i deres kerneforretning. Potentialet er dog tre gange så stort. Mange af iværksætterne har ikke haft kendskab til muligheden eller har svært ved at gennemskue, hvad der findes af data.

Analyse

DECEMBER 2021

God adgang til data fra offentlige datakilder kan være med til at skabe nye innovative iværksættervirksomheder og forretningsideer. Det kan for eksempel være en app, der bruger data fra Energinet til at fortælle, hvornår det er mest klimavenligt at oplade en elbil.

Potentiale for iværksætteres brug af offentligt data
Undersøgelsen viser, at 12 pct. af Dansk Erhvervs iværksættermedlemmer i dag benytter data fra offentlige datakilder i deres kerneforretning. Offentlige data kan fx være fra DMI, Energinet, BBR etc. Potentialet er dog tre gange så stort, da 21 pct. af iværksætterne ikke benytter offentligt data, men svarer, at det kunne være relevant for virksomheden.

Det betyder, at der fortsat er et stort potentiale i at indsamle (mere) data fra offentlige institutioner, som kan bruges i virksomheders forretningsmodel og af borgerne til at foretage et oplyst valg. Desuden er der potentiale i at gøre den indsamlede data mere tilgængeligt.

Mange kender ikke til muligheden eller synes, at det er svært at gennemskue, hvilke data der stilles til rådighed
Der findes flere barrierer for, at iværksættere kan bruge data mere aktivt. Blandt de iværksættere, som ikke benytter offentligt data i deres kerneforretning i dag, men hvor det ville være relevant, svarer 44 pct., at de ikke har haft kendskab til muligheden. 38 pct. svarer, at det er for svært at gennemskue, hvad der er af data. 18 pct. svarer, at det er for dyrt, mens 12 pct. ikke har de nødvendige kompetencer. Der er altså potentiale for at udbrede kendskabet til - og give et bedre overblik over - offentligt tilgængeligt data.

Uforløst potentiale for iværksætteres brug af offentlige datakilder

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom