; ;
Gemt

Høj produktivitetsvækst i telebranchen

Den danske telekommunikationsbranche har siden liberaliseringen for 25 år siden oplevet en markant højere produktivitetsvækst end den samlede økonomi.

Analyse

OKTOBER 2021

Høj produktivitetsvækst i telebranchen
2021 markerer 25-års jubilæet for liberaliseringen af det danske telemarked i 1996. Liberaliseringen indebar, at Tele Danmarks monopol blev fjernet og at andre leverandører af teleydelser fik adgang til markedet. Telekommunikation er samtidig en branche, som de sidste 25 år har oplevet en betydelig teknologisk udvikling. Dansk Erhverv har derfor undersøgt, hvordan telemarkedets produktivitet har udviklet sig siden liberaliseringen. Analysen viser, at telekommunikationsbranchen i perioden siden liberaliseringen har haft en betydeligt højere produktivitetsvækst end resten af den danske økonomi.

Telekommunikationsbranchens produktivitet er gået fra at være lavere til at være højere end produktiviteten samlet set
Produktivitet er et mål for, hvor effektiv en produktionsproces er. Timeproduktiviteten er et af de mest benyttede mål for produktivitet, og den måler værdiskabelsen (givet ved bruttoværditilvæksten) pr. præsteret time. En højere timeproduktivitet betyder dermed, at der kan produceres mere ved en given arbejdsindsats.

Siden 1990 har den samlede danske timeproduktivitet udviklet sig fra knap 300 kr. pr. time til knap 450 kr. pr. time i 2019, svarende til en vækst på ca. 50 pct. I 1990 var timeproduktiviteten for branchen telekommunikation på knap 100 kr. pr. time, dvs. ca. en tredjedel af den samlede danske produktivitet. Siden liberaliseringen af telemarkedet er produktiviteten i branchen dog steget markant. I 2019 er den på 1.950 kr. pr. time – altså mere end fire gange større end timeproduktiviteten for den samlede økonomi.

Høj årlig produktivitetsvækst
Fra liberaliseringen i 1996 til 2019 har den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i Danmark været på 1,1 pct. I samme periode har produktivitetsvæksten for telekommunikationsbranchen været på hele 11,7 pct. Hvis vi i stedet fokuserer på de seneste 10 år, har telekommunikationsbranchen fortsat en betydeligt højere produktivitetsvækst end den samlede økonomi, nemlig 11,2 pct. for telekommunikation sammenlignet med 1,6 pct. for den samlede økonomi. Den højere produktivitetsvækst hos telekommunikationsbranchen skyldes, at branchen har oplevet en større stigning i bruttoværditilvæksten end økonomien som helhed på trods af, at det samlede antal præsterede timer i branchen er faldet.

Høj produktivitetsvækst i telebranchen

pdf

Download

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil
Erhvervspolitik & Analyse

Agnete Nielsen

Seniorøkonom og souschef