; ;
Gemt

Iværksættere vil gerne tilbyde medarbejderaktier, men det er for dyrt og besværligt at komme i gang

47 pct. af danske iværksættere med medarbejdere ansat vil gerne tilbyde medarbejderaktier, men gør det ikke i dag. For 31 pct. af dem skyldes det, at det er for besværligt at komme i gang, imens det for 19 pct. er for dyrt.

Analyse

JUNI 2022

Nye, mindre virksomheder kan have svært ved at konkurrere på løn til deres medarbejdere sammenlignet med større etablerede virksomheder. Det betyder, at iværksættervirksomheder kan have svært ved at tiltrække de rette hoveder til virksomheden. I Dansk Erhvervs iværksætterundersøgelse 2022 angiver 53 pct. af iværksætterne, at rekruttering af medarbejdere med de rette kvalifikationer er en barriere for vækst af deres virksomhed. Sammenlignet med sidste år er det en stigning på 14 procentpoint. Det er et tydeligt tegn på, at den aktuelle situation med mangel på kvalificeret arbejdskraft også påvirker iværksætterne. Derfor er det oplagt at gøre brug af medarbejderaktier, som kan give nye, mindre virksomheder bedre mulighed for at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Dansk Erhverv har på den baggrund undersøgt iværksætternes holdning til- og brug af medarbejderaktier.

Iværksætterne vil fortsat gerne benytte medarbejderaktier
Hver fjerde iværksætter gør brug af medarbejderaktier som en del af aflønning af medarbejdere. Det gælder især for virksomheder stiftet før 2020, hvilket tyder på, at det bliver et mere attraktivt, når virksomhederne har eksisteret i et par år. Derudover er det stadig næsten halvdelen, som endnu ikke benytter medarbejderaktier, men som er positiv over for det.

Næsten hver tredje iværksætter synes, at det er for besværligt at komme i gang med et program for medarbejderaktier
31 pct. af de iværksættere, der ikke benytter medarbejderaktier, men som er positive over for det, synes at det er for besværligt at komme i gang. Størstedelen (59 pct.) svarer, at det er for tidligt for virksomheden at tilbyde medarbejderaktier, men ses der bort fra de iværksættervirksomheder, hvor det er for tidligt at overveje medejerskab, ses det, at de største barrierer for at tilbyde medarbejderaktier er, at det er for besværligt og/eller dyrt at komme i gang. Hele 19 pct. svarer nemlig, at det er for dyrt at komme i gang.

Medarbejderaktier er fortsat ikke en attraktiv aflønningsform for iværksættere

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Jannie Frederiksen

Seniorøkonom