; ;
Gemt

Mangel på kvalificeret arbejdskraft er en barriere for vækst

Danske iværksættere oplever fortsat, at salg og adgang til kapital er de største barrierer for vækst. Ikke desto mindre er rekruttering af kvalificeret arbejdskraft samt fastholdelse af dygtige medarbejdere i høj grad blevet barrierer for vækst i 2022, hvor henholdsvis. 50 pct. og 25 procent af danske startups, oplever disse parametre som barrierer.

Analyse

AUGUST 2022

Mangel på kvalificeret arbejdskraft er en væsentlig udfordring for dansk økonomi i øjeblikket. En rapport fra Dansk Erhverv viser, at 46 pct. af servicevirksomhederne i juni har udmeldt, at mangel på arbejdskraft begrænser produktionen. Det er ligeledes en væsentlig udfordring for danske startups, hvor rekruttering og fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft i 2022 er store barrierer for vækst. Rekruttering af kvalificeret arbejdskraft er nu en næsten lige så stor barriere for vækst som salg og adgang til kapital.

Rekruttering og fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft er voksende barrierer for danske startups
Dansk Erhvervs iværksætterundersøgelse viser, at 53 pct. af danske startups oplever, at rekruttering af kvalificeret arbejdskraft er en barriere for vækst i deres virksomhed. Ud af de 53 pct. er det 29 pct., der mener, at det i høj grad er en barriere for vækst. Ift. 2021 er det en stigning på 14 pct. point. Derudover oplever 28 pct. af danske startups, at fastholdelse af dygtige medarbejdere er en barriere for vækst. Det er tilsvarende en stigning på 12 pct. point siden 2021.

Salg og adgang til kapitaler fortsat store barrierer for vækst
Salg er fortsat en stor barriere i 2022. 60 pct. af danske startups oplever salg som en barriere for vækst. Det er dog naturligt, da det for startups altid er en udfordring at få afsat produkter i opstartsfasen. Derudover er adgang til kapital også fortsat en stor barriere. 55 pct. af danske iværksættere oplever adgang til kapital som barriere for vækst. Det er på trods af, at det i 2021 var 66 pct. af danske startups, der oplevede adgang til kapital som en barriere for vækst. Tilsvarende til salg, er det dog også en naturlig barriere for startups, da kapital er en stor forudsætning for at skalere virksomheden.

Mangel på kvalificeret arbejdskraft er en barriere for vækst

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Jannie Frederiksen

Seniorøkonom