; ;
Gemt

Det er for besværligt for iværksættere at byde på offentlige udbud

Iværksættere kan tilbyde innovative løsninger på offentlige udfordringer. Men mange iværksættere byder ikke på offentlige udbud, selvom det er relevant. De synes, at det er for besværligt og kræver for mange ressourcer.

Analyse

DECEMBER 2022

Det offentlige køber hvert år ind for 380 mia. kr. Som Danmarks største indkøber har det derfor stor signalværdi, når det offentlige køber og tester nye, innovative løsninger fra danske startups.


Når iværksættere byder på offentlige opgaver, er det med til at øge muligheden for nytænkning i de offentlige indkøb, da iværksættere kan tilbyde gode innovative løsninger, som samfundet kan få glæde af. Derudover kan offentlige indkøb være med til at understøtte et spirende iværksætterlag, der på sigt kan vokse sig store og bidrage til væksten i det danske samfund.

Dansk Erhverv har undersøgt, hvor mange af vores iværksættermedlemmer, der byder på offentlige udbudsopgaver, og hvad barriererne er for dem, der ikke gør det, men hvor det er relevant.

16 pct. af iværksætterne har budt på en udbudsopgave fra det offentlige, men potentialet er større
Undersøgelsen viser, at 16 pct. af Dansk Erhvervs iværksætter-medlemmer har budt på en udbudsopgave fra det offentlige. Heraf har ca. halvdelen prøvet at vinde et udbud, mens den resterende halvdel aldrig har prøvet at vinde et udbud. Der er dog potentiale for at få flere iværksættere til at byde på offentligt udbud. 36 pct. har ikke budt på et offentligt udbud, men vurderer, at det kunne være relevant for virksomheden. Vi har undersøgt, hvad barriererne er for disse iværksættere.

Iværksætterne synes, det er for besværligt at byde på offentlige udbud og det kræver for mange ressourcer
Blandt de iværksættere, som ikke har budt på en udbudsopgave fra det offentlige, men som synes det kunne være relevant for virksomheden, svarer 49 pct., at det er for besværligt at byde på offentlige udbud. Derudover svarer 37 pct., at det kræver for mange ressourcer og 33 pct. regner ikke med, at det vil lykkes.

Potentialet for at få iværksættere til at byde på offentlige udbudsopgaver er dermed markant større, end det er tilfældet i dag. Det kan betyde, at det offentlige går glip af innovative løsninger, som kan gavne det danske samfund nu og på sigt.

Det er for besværligt for iværksættere at byde på offentlige tilbud

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom