; ;
Gemt

Stor opbakning til fritvalgsordningen på tværs af region, uddannelse og indkomst

I Danmark kan alle ældre, der visiteres til hjemmepleje eller plejehjem, selv vælge mellem et offentligt eller privat tilbud. Det er sikret gennem fritvalgsordningen. Dansk Erhvervs undersøgelse viser, at der er bred opbakning til fritvalgsordningen blandt de 60 til 69-årige. Det gælder både på tværs af region, uddannelsesniveau og indkomst.

Analyse

DECEMBER 2022

Fritvalgsordningen er en ordning, der sikrer, at ældre, der visiteres til hjemmepleje eller plejehjem, selv kan vælge, hvorvidt de ønsker at få hjemmepleje af det offentlige eller private, og om deres plejehjem skal være offentligt eller privat ejet.

Dansk Erhverv har i den forbindelse undersøgt holdningen til fritvalgsordningen blandt danskere i alderen 60 til 69 år, og om de har præferencer for en offentlig eller privat leverandør af ældreydelser, hvis de skulle træffe beslutningen i dag. Danskere i alderen 60 til 69 år er personer, der inden for den kommende årrække måske selv har brug for ældreydelser som hjemmepleje eller plejehjem. Det kan også være, at de selv har forælædre eller bekendte, der gør brug af ydelserne i dag.

Analysen viser, at 80 pct. af de 60 til 69-årige er enige i, at fritvalgsordningen er vigtig. Opbakningen er bredt funderet og gælder både på tværs af bopælsregion, uddannelsesniveau og indkomst.

Derudover viser analysen, at der heller ikke er forskel på tværs af bopælsregion, uddannelsesniveau og indkomst i forhold til andelen af personer, der i dag vil vælge en privat leverandør af ældreydelser fremfor en offentlig.

32 pct. vil vælge en privat leverandør af hjemmepleje, mens 22 pct. vil vælge en offentlig leverandør. På plejehjemsområdet vil 38 pct. vælge et privat plejehjem, mens 13 pct. vil vælge et offentligt plejehjem. For 30 pct. af de 60 til 69-årige spiller ejerforholdet ingen rolle. Det gælder både for hjemmepleje og plejehjem. 

Stor opbakning til fritvalgsordningen på tværs af region, uddannelse og indkomst

pdf

Download

Kontakt

Velfærd og samfund

Anders Nyberg Olesen

Politisk konsulent