Gemt

Jyder og fynboer krydser sjældent Storebælt på korte ferier i Danmark

Fire ud af ti danskere tager jævnligt på weekendophold eller andre korte ferier i Danmark. Det gælder både danskere, der bor vest og øst for Storebælt. Jyder og fynboer er dog markant mindre tilbøjelige til at krydse Storebælt i forbindelse korte ferier end sjællændere, som langt oftere tager turen på tværs af landet. Her findes en del af forklaringen på, hvorfor hotelkrisen er markant størst i København.

Analyse

JANUAR 2021

Fire ud af ti danskere tager jævnligt på weekendophold eller korte ferier i Danmark
Coronakrisen har været hård ved store dele af turismeerhvervet, og de danske hoteller og feriecentre, som i høj grad lever af korte ophold, har haft det særligt svært. Antallet af gæster på hoteller og feriecentre er stadig ikke tilbage på niveau med før krisen, viser tal fra Danmarks Statistik. Danskerne har under coronakrisen fyldt ekstra godt op i sengene, men de har ikke alle steder kunnet kompensere for manglen på internationale turister.

En befolkningsundersøgelse blandt 1.000 repræsentativt udvalgt danskere, som Norstat har foretaget for Dansk Erhverv, viser, at 42 pct. af danskerne har været på ét eller flere weekendophold eller en anden kort ferie i Danmark (1-3 overnatninger på fx hotel, feriecenter mv.) inden for de seneste seks måneder (ej vist i figur). Nogenlunde samme andel forventer at tage på weekendophold eller anden kort ferie de kommende seks måneder. Tallene varierer ikke meget, når man ser på danskere, der bor hhv. vest og øst for Storebælt.

Jyder og fynboer krydser i mindre grad Storebælt
Som vi så ovenfor, så er jyder, fynboer og sjællændere nogenlunde lige tilbøjelige til at tage på en form for kort ferie. Der er dog markant forskel på, hvor tilbøjelige de er til at krydse Storebælt i forbindelse med en kort ferie. De seneste seks måneder har 68 pct. af dem, der bor øst for Storebælt og har været på én
eller flere korte ferier, krydset Storebæltsbroen i den forbindelse. Det gælder kun 35 pct. af de danskere, der bor vest for Storebælt.

Sjællænderne bruger altså broen markant mere end jyder og fynboer, når de skal på weekendophold eller korte ferier. Tendensen ser desuden ud til at fortsætte de kommende seks måneder også.

Væksten i den indenlandske turisme i Danmark har under coronakrisen kompenseret for fraværet i af internationale turister i provinsen. Men i København, hvor internationale gæster udgjorde godt 60 pct. af overnatningerne, kan den overraskende svage efterspørgsel fra vestdanskerne bidrage til at forklare, hvorfor krisen for hotellerne i hovedstaden er så dyb.

Jyder og fynboer krydser sjældent Storebælt på korte ferier i Danmark

pdf

Download

Kontakt

Oplevelse & Velfærd

Lars Ramme Nielsen

Markedschef
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Jakob Kæstel Madsen

Senioranalytiker