; ;
Gemt

Barselsregler bekymrer hver fjerde iværksætter

Dansk Erhvervs tal fra januar 2022 viser, at hver fjerde iværksætter har været eller fortsat er bekymret for barselsreglerne ift. deres virke som iværksætter. Der er en tendens til, at bekymringen er større blandt kvindelige end mandlige iværksættere.

Analyse

MARTS 2022

Blot hver fjerde danske iværksætter er kvinde
I 2019 var kun ca. hver fjerde iværksætter i Danmark kvinde (27 pct.) mens de resterende tre ud af fire var mænd (73 pct.). Billedet var stort set det samme tilbage i 2014 (25 pct. kvinder). Dermed er det ikke noget nyt, at kvinder er underrepræsenterede blandt danske iværksættere.

Barselsregler bekymrer iværksættere
Som iværksætter kan man støde på mange udfordringer og have mange bekymringer. En af dem opstår, når man stifter familie og i den forbindelse skal på barsel. Dansk Erhverv har spurgt danske iværksættere om deres bekymringer relateret til deres virke som iværksætter. 

Undersøgelsen viser, at hver fjerde iværksætter har været eller fortsat er bekymret for barselsreglerne (26 pct.). Der er en tendens til, at bekymringen er større blandt iværksætterkvinder end iværksættermænd. Blandt kvindelige iværksættere er det knap hver tredje (32 pct.), mens det blandt mandlige iværksættere er lige omkring hver femte (22 pct.). Forskellen mellem kvinder og mænd er dog ikke statistisk signifikant.

Familiestiftelse er en barriere for at starte ny virksomhed blandt unge danskere
Det er ikke kun blandt etablerede iværksættere, at barselsregler og familiestiftelse vækker bekymring ift. at kaste sig ud i iværksætteri. Dansk Erhverv har spurgt danskere, der ikke forventer at starte ny virksomhed, om de vigtigste årsager til det. For lidt mere end hver tiende unge, danske kvinde (11 pct.) og mand (12 pct.) er fremtidige planer om familiestiftelse en af de vigtigste årsager til, at de ikke ønsker at starte ny virksomhed op. Bekymringen er dermed lige udtalt blandt unge mænd og unge kvinder, og en barriere for at flere danskere starter egen virksomhed.

Barselsregler bekymrer hver fjerde iværksætter

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Jannie Frederiksen

Seniorøkonom