; ;
Gemt

De kommende ældres frivillige arbejde

Danmark oplever lige nu massiv mangel på arbejdskraft. I fremtidens velfærdssamfund skal flere ældre forsørges af færre hænder. En af løsningerne kan være inddragelse af flere frivillige ældre. Dansk Erhverv har undersøgt graden af frivilligt arbejde blandt de kommende ældre (60-69 år). På landsplan arbejder 42 pct. af de kommende ældre frivilligt. Tallet dækker dog over store regionale forskelle. Som eksempel arbejder 31 pct. frivilligt i København, mens det gør sig gældende for 51 pct. i Nordjylland.

Analyse

NOVEMBER 2022

De kommende ældre i Jylland arbejder mest frivilligt
Undersøgelsen viser de geografiske forskelle på andelen af de kommende ældre i alderen 60-69 år, der har lavet frivilligt arbejde inden for det seneste år. På landsplan har 42 pct. af de kommende ældre arbejdet frivilligt inden for det seneste år. Det er nogenlunde på niveau med den voksne danske befolkning som helhed (40 pct.). Undersøgelsen viser også, at 65 pct. af de kommende ældre, som er på arbejdsmarkedet i dag, gerne vil arbejde frivilligt, når de forlader arbejdsmarkedet. Der er således et stort uindfriet potentiale, hvis man vil understøtte nogle af fremtidens velfærdsudfordringer med frivillige hænder.

Der er markante forskelle mellem de forskellige landsdele. Den største forskel ses mellem landsdelene Nordjylland og København og omegn. Her arbejder hhv. 51 pct. og 31 pct. frivilligt i løbet af et år. Østjyderne arbejder også markant mere frivilligt end københavnerne. Overordnet set er der faktisk en tendens til, at de kommende ældre i Jylland arbejder mere frivilligt end andre steder i landet.

I 2020 lavede VIVE en stor kortlægning af danskernes frivillige arbejde i publikationen ”Frivillighedsundersøgelsen 2020”. Ifølge denne rapport har andelen af den voksne befolkning, der arbejder frivilligt, ligget stabilt over de seneste knap 20 år. Undersøgelsen viser også, at flere ældre i dag deltager i frivilligt arbejde sammenlignet med 2004.

Fyn

pdf

Download

København og omegn

pdf

Download

Nordjylland

pdf

Download

Nordsjælland

pdf

Download

Sjælland og Bornholm

pdf

Download

Sydjylland

pdf

Download

Vestjylland

pdf

Download

Østjylland

pdf

Download

Kontakt

Velfærd og samfund

Anders Nyberg Olesen

Politisk konsulent