; ;
Gemt

Uindfriet potentiale for frivilligt arbejde blandt de kommende ældre

De kommende ældres forventninger til at være frivillig indfries ikke. 65 pct. af de kommende ældre i alderen 60 til 69 år forventer at være frivillige, når de har forladt arbejdsmarkedet. Men blandt deres jævnaldrende, der allerede har trukket sig, har 55 pct. ikke været frivillige det seneste år.

Analyse

SEPTEMBER 2022

Når de ældre trækker sig fra arbejdsmarkedet, frigives der tid til andre aktiviteter såsom muligheden for at yde frivilligt arbejde. Det er en stor hjælp for mange organisationer. Især i en tid som den seneste, hvor vi har manglet hænder. Dansk Erhverv har derfor undersøgt graden af frivillighed og holdningen til frivilligt arbejde for de kommende ældre i alderen 60 til 69 år.

Undersøgelsen viser, at 65 pct. af de kommende ældre, der fortsat er på arbejds-markedet, har en forventning om, at de skal være frivillige, når de engang trækker sig tilbage. Men blandt deres jævnaldrende, der allerede har trukket sig, er udbredelsen af frivilligt arbejde begrænset.

Konkret er det kun 15 pct. af de beskæftigede ældre, som ikke forventer at blive frivillige efter endt arbejdsliv, men blandt de allerede tilbagetrukne er det hele 55 pct., der ikke har ydet frivilligt arbejde det seneste år. Dermed er der et uindfriet potentiale for frivilligt arbejde blandt de kommende ældre.

Undersøgelsen viser derudover, at det især er inden for kultur, det sociale område og idræt, at mismatchet opstår. Ca. 20 pct. af de adspurgte ældre forventer at skulle arbejde frivilligt inden for hver af de tre områder. Det viser sig dertil, at det kun er 5-8 pct., der faktisk arbejder frivilligt inden for områderne.

De kommende ældre forventer at være frivillige i flere timer
Undersøgelsen viser også, at der er et mismatch mellem den forventede mængde frivilligt arbejde og den faktiske. 28 pct. af de kommende ældre i beskæftigelse forventer at være frivillig i 7-16 timer om ugen. Det er derimod kun 14 pct. af de allerede tilbagetrukne ældre, som har været frivillig det seneste år, der faktisk yder frivilligt arbejde i den mængde.

Derimod har 74 pct. af dem været frivillig imellem én og seks timer. Det er især interesser, lysten til at indgå i sociale fællesskaber eller muligheden for at give noget tilbage til lokalsamfundet, der får de tilbagetrukne ældre til at være frivillige.

Uindfriet potentiale for frivilligt arbejde blandt de kommende ældre

pdf

Download

Kontakt

Velfærd og samfund

Anders Nyberg Olesen

Politisk konsulent