; ;
Gemt

Danskerne ønsker mere konkurrenceudsættelse i kommunerne

Tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at danske kommuner har opgaver for ca. 247 mia. kr. om året, som kan løses af både offentlige og private leverandører. Kun 26,9 pct. af opgaverne blev konkurrenceudsat i 2021. Dansk Erhvervs befolkningsundersøgelse viser, at 37 pct. af danskerne ønsker mere konkurrenceudsættelse i deres kommuner. Kun 8 pct. ønsker mindre konkurrenceudsættelse.

Analyse

FEBRUAR 2023

Danskerne ønsker mere konkurrenceudsættelse i kommunerne
I kommunerne er der opgaver for ca. 247 mia. kr. om året (2020-niveau), som kan konkurrenceudsættes. Det betyder, at de kan løses af både offentlige og private leverandører. Men på tværs af landets kommuner blev kun 26,9 pct. af opgaverne i gennemsnit konkurrenceudsat i 2021. Når der er en effektiv konkurrence, bidrager det til at sikre lavere priser, højere kvalitet og mere bæredygtige løsninger.

Dansk Erhverv har derfor undersøgt danskernes holdning til graden af konkurrenceudsættelse i kommunerne. Vi har spurgt, om de mener, at deres kommune bør markedsprøve flere eller færre opgaver end de gør i dag. Vi har også spurgt, om bedst mulig kvalitet i velfærden betyder mere, end om velfærden leveres af en offentlig eller privat leverandør.

Kvalitet betyder mere for danskerne, end om leverandøren er privat eller offentlig 
Undersøgelsen viser, at 37 pct. af danskerne mener, at deres kommune bør konkurrenceudsætte flere opgaver, end det er tilfældet i dag. Kun 8 pct. ønsker mindre konkurrenceudsættelse. Undersøgelsen viser også, at et flertal af danskerne (74 pct.) er enige i, at kvalitet i velfærden betyder mere, end om den leveres af en offentlig eller privat leverandør.

Danskerne ønsker mere konkurrenceudsættelse i kommunerne

pdf

Download

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil
Offentlig-privat samarbejde

Mette Oxholm

Politisk konsulent
Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom