; ;
Gemt

AI-investeringer - EU kan ikke følge med

Den nok mest omtalte nye teknologi er kunstig intelligens (AI). Verden over er investeringer i AI steget markant de seneste år, men USA trækker fra. I 2022 var private AI-investeringer i USA over fire gange større end i EU.

Analyse

OKTOBER 2023

30. november 2022 blev AI-chatbotten ”ChatGPT” udgivet. Det første halvår efter udgivelsen viser google trends, at antallet af søgninger på AI blev tredoblet. ChatGPT beviste, at AI ikke længere er forbeholdt science fiction-film, men allerede i dag kan hjælpe med alt fra skolearbejde til programmering.

En rapport fra World Economic Forum (2020) viser, at AI på ver-densplan vil nedlægge 85 mio. job og skabe 97 mio. nye jobs. Et studie lavet af Goldman Sachs viser, at en udbredt implementering af AI også vil kunne øge den globale årlige vækst i produktivitet med 1,4 pct.-point over en tiårig periode. På trods af produktivitetsgevinsten, tiltrækker AI-virksomheder i EU ikke nær så mange private investeringer, som virksomheder i USA og Kina gør.

I 2022 var de private investeringer i AI i USA mere end fire gange højere end de var i EU
Der findes forskellige opgørelser over investeringstyper og globale investeringer i AI. Nedenstående figur viser, at der har været en markant stigning i de totale private investeringer i AI siden 2013. I 2022 løb de private AI-investeringer op i 85 mia. USD verden over. Knap halvdelen (44 mia. USD) af de samlede investeringer er investeret i USA, mens det for Kina og EU (inkl. Storbritannien) er hhv. 12 og 10 mia. USD. Tallene inkluderer ikke off. investeringer.

Estimat for 2023 viser, at ventureinvesteringer i AI i EU vil falde med 60 pct.
OECD har estimeret værdien af ”venture kapital”-investeringer i AI fordelt på lande i 2023. Dvs. investering i unoterede virksomheder. Ifølge deres estimater forventes ”venture kapital”-investeringer, som er investeret i AI i USA, at være på 95 mia. USD i 2023. Samme investeringer i EU (27) + Storbritannien forventes at ligge på 8,2 mia. USD. Estimatet viser også, at investeringerne i USA forventes at stige med 70 pct. fra 2022 til 2023, mens investeringerne i EU forventes at falde med 60 pct.

Niveauet er lavt, men EUs investeringer i AI følger samme tendens som USA
Niveauet for AI-investeringer i EU er markant lavere end det er i USA, både når vi ser på det faktiske niveau i figuren nedenfor, og når vi holder det op mod landenes populationsstørrelse. Udviklingen i AI-investeringer i EU har dog også været støt stigende. Fra 2013-2022 er de private AI-investeringer i EU vokset fra 1,4 USD pr. indbygger til 23 USD pr. indbygger. Til sammenligning er de i USA dog vokset fra 13 USD pr. indbygger til 132 USD pr. indbygger i samme periode.

AI-investeringer - EU kan ikke følge med

pdf

Download

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Frederikke Rosendal Egede Saabye

Chefkonsulent
Erhvervspolitik & Analyse

Jannie Frederiksen

Seniorøkonom