; ;
Gemt

Grønne iværksættere 2023

Hvis Danmark skal være det bedste land at drive virksomhed i som grøn iværksætter, skal der være de rette forudsætninger. Dansk Erhvervs undersøgelse viser, at adgang til kapital og adgang til kvalificeret arbejdskraft er store barrierer for vækst for grønne iværksættere. Derudover er skat et af de vigtigste vilkår for, at grønne iværksættere har optimale betingelser for at drive virksomhed.

Analyse

OKTOBER 2023

I 2021 oprettede Erhvervsminister Simon Kollerup et ekspertpanel, som skulle komme med anbefalinger til, hvordan Danmark får endnu flere grønne iværksættere. Den daværende regering havde nemlig et mål om, at Danmark skal blive kendt som et grønt iværksætterland. I april 2023 kom afrapporteringen fra panelet. En af deres anbefalinger for de grønne iværksættere er fx at øge mulighederne for at skaffe kapital.

Dansk Erhverv har undersøgt, hvordan det går de grønne iværksættere sammenlignet med de ikke-grønne iværksættere i 2023. Grønne iværksættere defineres i undersøgelsen som iværksættere, der vurderer, at deres virksomhed har potentiale til at reducere CO2 globalt.

Undersøgelsen viser, at adgang til kapital er en barriere for vækst for 69 pct. grønne iværksættere og for 57 pct. ikke-grønne iværksættere. Derudover er adgang til kvalificeret arbejdskraft en barriere for vækst for 46 pct. grønne iværksættere. Undersøgelsen viser også, at skat er en af de vigtigste vilkår for, at grønne iværksættere har optimale betingelser for at drive virksomhed. Det er både aktiebeskatningen, niveauet for personbeskatningen og niveauet for selskabsskatten. Desuden viser undersøgelsen, at øget tilgængelighed af offentligt data vil kunne gøre virksomheden mere innovativ for 46 pct. af de grønne iværksættere. Endeligt viser undersøgelsen også, at 81 pct. af de grønne iværksættere forventer at se deres virksomhed uden for Danmark på lang sigt. Det forventer til sammenligning blot 65 pct. af ikke-grønne iværksættere.

 

Grønne iværksættere

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom