; ;
Gemt

Potentiale i virksomheders arbejde med data

Den digitale omstilling indebærer en øget anvendelse af data for virksomheder. Dansk Erhvervs medlemsundersøgelse viser, at 4 ud af 5 virksomheder bruger data i dag. Der er dog et stort potentiale for virksomhederne i at anvende data til flere forskellige formål, end de gør i dag, hvis vi skal nå i mål med EU’s 2030-målsætning om øget digital intensitet.

Analyse

APRIL 2024

Virksomheder kan gennem arbejde med data få en bedre forståelse af deres kunder, identificere trends, træffe faktabaserede beslutninger, reducere tids- og ressourcespild og minimere fejl. Virksomheder, der lykkes med at inkorporere data i deres forretningsmodel, kan altså sikre sig en konkurrencemæssig fordel. OECD vurderer, at øget dataanvendelse kan føre til produktivitetsgevinster på op mod 5-10 pct.

Dansk Erhverv har derfor undersøgt vores medlemsvirksomheders brug af data. Analysen viser, at 4 ud af 5 virksomheder bruger data i dag. Flest virksomheder bruger data til at få indsigt i kundeforhold og til optimering af salgsprocesser.

Virksomhederne bruger i gennemsnit data til 3,6 formål i dag
Analysen viser, at virksomhederne kan blive bedre til at anvende data til flere forskellige formål. I gennemsnit bruger Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder data til 3,6 formål ud af 13 anvendelsesmuligheder i dag. Om tre år forventer virksomhederne særligt at udvide deres brug af data til fx prognoser af efterspørgsel og markedstendenser. Virksomhederne forventer i gennemsnit at bruge data til 5,2 formål om tre år.

Større virksomheder gør mere brug af data
Analysen viser også, at der er stor forskel på anvendelsen af data på tværs af både størrelse og branche. På tværs af stort set alle de undersøgte måder at bruge data på, er der en signifikant større andel af virksomhederne med 50+ medarbejdere, der bruger data, sammenlignet med virksomheder med færre end 50 medarbejdere. Derudover ser vi markante forskelle i, hvor gode de forskellige brancher er til at anvende data.

Knap 8 ud af 10 virksomheder arbejder mere med data i dag end for tre år siden
Virksomhederne arbejder mere og mere med data. 77% af virksomhederne arbejder mere med data i dag end for tre år siden. Heraf svarer 39 pct., at de arbejder markant mere med data i dag end for tre år siden, mens 38 pct. arbejder lidt mere med data. Når vi ser på tværs af virksomhedsstørrelse, er der igen en tendens til, at større virksomheder bruger mere data i dag end for tre år siden sammenlignet med mindre virksomheder.

Potentiale i virksomheders arbejde med data

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom
Teknologi,Digitalisering & Tele;Tværgående Strategi&Koordination

Nikolaj Juncher Wædegaard

Branchedirektør
Medarbejderprofil