; ;
Gemt

AI kan øge produktiviteten og reducere omkostninger

Tre ud af fire kommunaldirektører vurderer, at kunstig intelligens kan øge produktiviteten i deres kommune. Samtidig vurderer over halvdelen, at samarbejdet mellem det offentlige og private er vigtigt for brugen af AI-løsninger i borgernære og administrative opgaver.

Analyse

FEBRUAR 2024

Regeringen og en række aftalepartier lancerede Danmarks nye digitaliseringsstrategi i starten af februar 2024. Heri lægges der bl.a. vægt på, at kunstig intelligens kan øge produktiviteten og frigøre ressourcer til borgernære opgaver.

Dansk Erhverv har spurgt 58 kommunaldirektører, hvor vigtigt de vurderer, at samarbejdet mellem det offentlige og private er for brugen af AI-løsninger i hhv. borgernære og administrative opgaver, og hvordan AI kan være et brugbart værktøj.


Offentlig-privat samarbejde er vigtigt for AI-løsninger i borgernære og administrative opgaver
Hver fjerde kommunaldirektør (26 pct.) vurderer, at samarbejdet mellem det offentlige og private er meget vigtigt for at bruge AI løsninger i de administrative opgaver (fx sagsbehandling, afgørelser, administrative processer mv.), og 59 pct. mener, at samarbejdet er ret vigtigt. 81 pct. af kommunaldirektørerne mener, at samarbejdet er enten meget vigtigt eller ret vigtigt for brugen af AI i borgernære opgaver (fx ældrepleje, undervisning, dagtilbud mv.)

Kunstig intelligens kan være et brugbart værktøj til at øge produktiviteten
Den offentlige sektors indkøb og handel med den private sektor udgjorde samlet set ca. en tredjedel af den offentlige sektors samlede udgifter. Det er derfor vigtigt, at opgaveløsningen er så effektiv som mulig. Brugen af kunstig intelligens kan være et vigtigt redskab i effektiviseringen af de kommunale opgaver.

Blandt kommunaldirektørerne svarer tre ud af fire (78 pct.), at kunstig intelligens kan være et brugbart værktøj til at øge produktiviteten i deres kommune. Derudover mener 66 pct., at AI kan være med til at reducere kommunens omkostninger, og ca. halvdelen (50 pct.) mener, at AI kan styrke kvaliteten af udbudsprocesser og materialer (fx ved at analysere store datamængder og give indsigt i tidligere udbudshistorik, prissætning, leverandørperformance mv.)

AI kan øge produktiviteten og reducere omkostninger

pdf

Download

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Mette Oxholm

Politisk konsulent
Erhvervspolitik & Analyse

Mads Haarbo

Analytiker