; ;
Gemt

Kunstig intelligens kan frigøre ressourcer i landets kommuner

Kunstig intelligens kan være med til at frigøre ressourcer fra administrative opgaver. Ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at et flertal af landets kommunaldirektører vurderer, at kunstig intelligens kan frigøre ressourcer fra kommunernes administration, som er en væsentlig udgiftspost for de danske kommuner. AI vurderes også at kunne afhjælpe manglen på arbejdskraft i det offentlige.

Analyse

FEBRUAR 2024

Brugen af kunstig intelligens rummer et enormt automatiseringspotentiale, herunder i Danmark, som er et af verdens mest digitaliserede lande.1 Det gælder også i de danske kommuner, som hvert år bruger omkring 60 mia. kr. på administration og ledelse, hvilket i gennemsnit svarer til 9.972 kr. pr. indbygger i 2022.

Dansk Erhverv har derfor spurgt 58 kommunaldirektører, hvorvidt kunstig intelligens kan frigøre ressourcer fra deres kommunes administration, og i hvilken grad AI kan være med til at afhjælpe manglen på arbejdskraft i det offentlige.

AI kan frigøre ressourcer i langt de fleste kommuner
Den øverste figur viser, at 90 pct. af de adspurgte kommunaldirektører vurderer, at kunstig intelligens i høj eller nogen grad kan være med til at frigøre ressourcer fra kommunens administration. Ingen
adspurgte kommunaldirektører vurderer, at AI slet ikke kan være med til at frigøre ressourcer fra kommunens administration. Ca. hver tiende kommunaldirektør (9 pct.) vurderer, at brugen af kunstig intelligens kun i mindre grad kan frigøre ressourcer fra kommunens administration.

Otte ud af ti kommunaldirektører vurderer, at AI kan afhjælpe manglen på arbejdskraft
En tidligere analyse fra Dansk Erhverv har vist, at der i 2040 vil være 85.000 færre personer i den arbejdsdygtige alder på 20-69 år, hvilket vil betyde færre personer i den arbejdsdygtige alder i 74
ud af 98 kommuner.3 Den nederste figur viser i hvilken grad kommunaldirektører vurderer, at kunstig intelligens kan være med til at afhjælpe manglen på arbejdskraft i det offentlige.

Mere end 8 ud af 10 kommunaldirektører vurderer, at AI kan afhjælpe manglen på arbejdskraft i det offentlige. 76 pct. svarer, at kunstig intelligens i nogen grad kan afhjælpe manglen på arbejdskraft i det offentlige. 7 pct. svarer i høj grad, hvorimod ingen kommunaldirektører svarer, at AI slet ikke kan afhjælpe manglende arbejdskraf

Kunstig intelligens kan frigøre ressourcer i landets kommuner

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Mads Haarbo

Analytiker
Offentlig-privat samarbejde

Mette Oxholm

Politisk konsulent