; ;
Gemt

Landets kommunaldirektører vil arbejde strategisk med AI

Et flertal af landets adspurgte kommunaldirektører forventer at udarbejde en kommunal strategi for brugen af kunstig intelligens inden udgangen af 2024. Samtidig vurderer 55 pct. dog, at ledelsesniveauet i mindre grad har kompetencerne til at sætte en strategisk retning for brugen af kunstig intelligens i deres kommune.

Analyse

FEBRUAR 2024

Siden OpenAI lancerede den første tilgængelige version af ChatGPT i november 2022, er opmærksomheden på kunstig intelligens (AI) blevet skærpet, også ift. den offentlige sektor. AI rummer nemlig potentialet for forbedringer i bl.a. de danske kommuner.

Dansk Erhverv har spurgt landets kommunaldirektører om kommunernes brug af AI, dets potentiale, muligheder og udfordringer. Vi har fået svar fra 58 kommunaldirektører.

Undersøgelsen viser, at 79 pct. af de adspurgte kommunaldirektørers kommuner i dag bruger AI (ikke vist i figur). Hver femte (19 pct.) svarer, at de ikke bruger AI i dag, men ønsker at gøre det. Besvarelserne bekræfter, at AI har et potentiale, som de danske kommuner i en vis grad allerede omfavner.

Flertal forventer at udarbejde en AI-strategi inden for et år
Størstedelen af kommunaldirektørerne (59 pct.) svarer, at kommunen ikke har en strategi for AI i dag, men at de har planer om at udarbejde én inden udgangen af 2024. Godt hver femte kommunaldirektør (22 pct.) svarer, at kommunen hverken har en strategi for brugen af AI eller planer om at udarbejde én – hverken i 2024 eller senere. Kun 16 pct. af kommunaldirektørerne svarer, at kommunen har en strategi for brugen af AI i dag.

Ledelsesniveauet har i mindre grad kompetencer til at sætte strategisk retning for brugen af AI
AI kan bidrage med en bred vifte af forbedringer i den offentlige sektor, men der forventes også at opstå en række faldgruber ved brugen af AI-systemer.

Den nederste figur viser i hvilken grad, kommunaldirektørerne vurderer, at ledelsesniveauet i deres kommune har de nødvendige kompetencer til at sætte en strategisk retning for brugen af AI. 55 pct. vurderer, at ledelsesniveauet i mindre grad har de nødvendige kompetencer i dag, 41 pct. vurderer i nogen grad. Kun 3 pct. vurderer, at ledelsen i høj grad har kompetencerne i dag til at sætte en strategisk retning for brugen af kunstig intelligens (AI) i deres respektive kommune.

Landets kommunaldirektører vil arbejde strategisk med AI

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Mads Haarbo

Analytiker
Offentlig-privat samarbejde

Mette Oxholm

Politisk konsulent