; ;
Gemt

Dynamisk affaldsindsamling i Vestforbrænding og Gentofte Kommune

Vestforbrænding og Gentofte Kommune igangsatte i slutningen af 2022 et projekt om dynamisk affaldsindsamling. Kommunen har monteret fuldmeldere (sensorer) i alle beholdere (kuber og nedgravede systemer) til glas, papir og metal i offentligt rum. Kommunen har valgt at købe sensorerne og herefter betale en månedlig licensafgift for data og konnektivitet. Det er også muligt at leje sensorer. I stedet for at indsamle ud fra faste tømmeintervaller ændres indsamlingen til at ske ud fra fastsatte fyldningsgrader målt ved fuldmelderne på beholderne. I den nye indsamlingsordning registreres antal tømninger, fyldningsgrader, overfyldninger samt renovatør- og borgerafvigelser. Projektet skal belyse, om hjælpeværktøjer som fx affaldssensorer/fuldmeldere, data og systemviden samt dynamisk ruteplanlægning kan løfte kvalitet og effektvisering af renovationsopgaven i kommunen.

Analyse

JANUAR 2024

Kommunens data viser, at antallet af tømninger er faldet med 58 pct. 

Dog estimeres, at de løbende driftsudgifter ikke falder lige så meget. Det skyldes, at tømmeprisen sandsynligvis stiger, da produktiviteten forventes at falde pga. længere kørsel mellem tømninger samt mere planlægning, da de kørte ruter ikke er faste. Det skyldes også, at de administrative omkostninger øges som følge af yderligere rute- og turplanlægning, da dagsproduktionen varierer, og at der enten skal fyldes op eller reduceres med andre opgaver for, at chaufførerne får en fuld dag. 

Data viser, at antal kørte kilomer pr- tømning er steget, men at det samlede antal kørte kilometer inkl transport til og fra behandlingsanlæg er faldet med 21 pct. Hertil bemærkes, at transporten til og fra behandlingsanlæg ikke er optimeret. det samlede antal kørte kilometer ekskl. transport til og fra behandlingsanlæg er faldet med 30 pct. 

Udover de direkte målbare resultater medfører forbedringen også nogle positive, indirekte effekter: 

  • Reduceret CO2-aftryk 
  • Forbedret kvalitet i renovationsservicen 
  • Færre støjgener i bymiljøet 
  • Mindre trængsel på vejene i byerne

Business case - Dynamisk affaldsindsamling

pdf

Download

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil
Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom
Erhvervspolitik & Analyse

Jannie Frederiksen

Seniorøkonom