; ;
Gemt

Fald i fertiliteten reducerer arbejdsstyrken i fremtiden

I 2023 nåede fertiliteten i Danmark ned under 1,5 børn pr. kvinde. Det har ikke været lavere i 37 år, og er resultatet af en faldende tendens siden midten af 00´erne. Det er samme tendens som i en lang række andre, velstående lande, men langt fra de nuværende prognoser for fertiliteten. Fortsætter fertiliteten med 1,5 børn pr. kvinde, vil vi være over 200.000 færre 20-69-årige i Danmark i 2060 i forhold til nuværende prognoser.

Analyse

MARTS 2024

Fetiliteten er afgørende for mange forhold i et samfund, herunder planlægningen af offentlige pasnings-, undervisnings-, og plejetilbud i det offentlige. Men det er også afgørende for størrelsen på den fremtidige arbejdsstyrke. 

Fald i fertiliteten i Danmark siden 00´erne 
I Danmark nåede fertiliteten ned på 1,5 barn pr. kvinde i 2023 efter at være faldet fra et niveau på knap 1,9 barn pr. kvinde siden midten af 00´erne. Det er dog stik imod de forudsætninger, der er en del af de nuværende befolkningsprognoser i Danmarks Statistik. I de seneste års prognoser har det været forventningerne, at fertiliteten skulle stige til 1,9 barn pr. kvinde omkring 2030 og fortsætte på det niveau fremadrettet. 

Faldende fertilitet reducerer arbejdsstyrken i fremtiden 
Hvis fertiliteten og dermed antallet af fødte børn i Danmark fremover bliver som forventet i prognoserne, men i stedet kommer til at fortsætte på et niveau å 1,5 børn pr. kvinde, vil der fremadrettet blive født en del færre børn i Danmark. På kort sigt vil det naturligvis også reducere udgifterne til pasning og undervisning af børnene, men på den lidt længere bane vil det også betyde færre i den arbejdsdygtige alder.

Ved at anvende de nuværende, aldersbetingede fertilitetskoefficienter med prognosernes øvrige forventninger, herunder til antallet af 15-49-årige kvinder i den fertile alder, vil der fra omkring 2030 årligt blive født omkring 13.000 færre børn i Danmark end forventet. Det vil isoleret set få den konsekvens, at der i 2060 vil være over 200.000 færre 20-69-årige i Danmark, hvilket svarer til godt 5 pct. af de forventede 20-69-årige i Danmark i 2060. Herefter vil denne negative udvikling accelerere eftersom antallet af kvinder i den fertile alder også vil begynde at falde ift. prognoserne fra om 15 år og frem. Udviklingen kan modvirkes af en stigning i nettoindvandringen eller i fertiliteten. 

Denne tendens følger imidlertid udviklingen i EU, hvor arbejdsstyrken kan forventes at være 45 mio. mindre allerede i 2050. 

Fald i fertiliteten reducerer arbejdsstyrken i fremtiden

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kasper Lindgaard

Chef for analyse og samfundsøkonomi
Sundhed og Life Science

Katrina Feilberg Schouenborg

Branchedirektør
Medarbejderprofil