Spring til indhold

Et klimamærke vil få danskerne til at købe flere grønne fødevarer

Danmark skal som det første land i verden have et statskontrolleret klimamærke på fødevarer. Ifølge en undersøgelse fra Dansk Erhverv har kun omkring en fjerdedel af danskerne i dag kendskab til fødevarers klimaaftryk. Samtidig viser undersøgelsen, at over halvdelen af danskerne i fremtiden vil købe flere grønne fødevarer, hvis der indføres et klimamærke.

Analyse

DECEMBER 2025

De danske fødevaremyndigheder har siden 2022 haft et nyt klimamærke til fødevarer under udvikling. Mærket skal hjælpe forbrugerne med at træffe mere klimavenlige valg og motivere producenter og landbrug til at reducere deres udledning. Derfor har Dansk Erhverv undersøgt danskernes holdning til et klimamærke på fødevarer.

Danskerne har lavt kendskab til fødevarers klimaaftryk
To ud af tre danskere (66 pct.) svarer, at de på nuværende tidspunkt i mindre grad eller slet ikke har kendskab til fødevarers klimaaftryk. Det gælder på tværs af både køn, alder og om man er optaget af forbedring af klimaet/miljøet. Resultatet er på niveau med resultatet af Dansk Erhvervs undersøgelse fra 2022, når vi 
tager højde for den statistiske usikkerhed.
 
Høje forventninger til nyt klimamærke
62 pct. af danskerne forventer, at et nyt klimamærke vil gøre det nemmere at vurdere, hvilke fødevarer der er mest klimavenlige. Forventningerne varierer dog på tværs af køn og alder. Flere kvinder (69 pct.) end mænd (53 pct.) forventer denne effekt, og det gælder også flere unge under 30 år (73 pct.) end danskere på 40+ år (56 pct.).

Nyt klimamærke vil øge salget af klimavenlige fødevarer
Et flertal af danskerne (55 pct.) forventer, at et nyt klimamærke på fødevarer vil betyde, at de i fremtiden køber flere klimavenlige fødevarer end i dag. Det er på niveau med vores undersøgelse i 2022. Det gælder særligt kvinder og unge under 30 år. 

Et klimamærke vil få danskerne til at købe flere grønne fødevarer
pdf

Kontakt

Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom

Handel

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer