;
Gemt

Hovedstaden og Sydjylland er de førende produktivitetsmotorer

Der er store forskelle på produktiviteten i Danmark. En sammenligning af regionernes gennemsnitlige vækstrate fra 2013 til 2023 viser, at Hovedstaden og Sydjylland har førertrøjen på. Fyn har derimod oplevet den laveste produktivitetsvækst og lå i 2023 knap 16 pct. under landsgennemsnittet.

Analyse

JANUAR 2025

Den seneste tid har der været stor opmærksomhed på de udfordringer, produktiviteten i Europa står overfor. Men produktiviteten varierer både mellem lande og inden for de enkelte lande. Det gælder også i Danmark, hvor der er betydelige forskelle imellem regionerne. Det har Dansk Erhverv undersøgt i denne analyse. Produktiviteten angiver, hvor meget der produceres målt i BNP pr. præsterede arbejdstime. Produktiviteten stiger, hvis BNP stiger for den samme mængde arbejdstimer eller hvis BNP er uændret ved et fald i arbejdstimer.

I Region Hovedstaden var produktiviteten i 2023 16 pct. højere end landsgennemsnittet, og er den eneste af de betragtede områder, der trak landsgennemsnittet op. Dansk Erhverv har i en tidligere analyse beskrevet, hvordan Hovedstaden er en stor produktivitetsmotor. Sydjylland er det område med den næsthøjeste produktivitet i 2023 og ligger blot 0,5 pct. under landsgennemsnittet. I de øvrige områder er produktiviteten mellem 11 og 16 pct. lavere end landsgennemsnittet.

Store forskelle i produktivitetsvæksten de seneste 10 år
Det samme billede går igen, når der ses på væksten i produktiviteten. Den gennemsnitlige årlige vækstrate i produktiviteten i perioden 2013 til 2023 var 1,10 pct. for hele landet og 1,66 pct. for Region Hovedstaden.

Den høje produktivitetsvækst i Region Hovedstaden skyldes, at BNP er steget med godt 37 pct. i perioden 2013 til 2023, mens antallet af præsterede timer kun er steget med 17 pct. Til sammenligning steg BNP i hele landet med knap 25 procent, mens de præsterede timer steg med 12 pct.

I Sydjylland var den gennemsnitlige årlige vækstrate i produktivi-teten 1,14 pct. i perioden 2013 til 2023 og 0,41 pct. på Fyn. Den høje vækstrate i produktiviteten i Sydjylland er drevet af en relativ lav vækst i de samlede præsterede timer og en relativ høj udvikling i BNP i perioden. Omvendt er udviklingen i BNP stagneret på Fyn de seneste år, mens de præsterede timer fortsat har været stødt stigende, hvilket kombineret gav anledning til en lav gennemsnitlig årlig vækstrate i produktiviteten. Siden 2021 er det kun i Sydjylland og Hovedstaden, at produktivitetsudviklingen har været positiv.

Hovedstaden og Sydjylland er de førende produktivitetsmotorer

pdf

Download

Kontakt

Analyse

Mads Mathias Jensen

Økonom
Regionalt

Sharmili Rajagopal

Fagchef for Regional Politik
Medarbejderprofil