;
Gemt

Internationale kollegaer bidrager markant til dansk vækst

Internationale kolleger bidrog med 82 mia. kr. til Danmarks BNP i første kvartal 2025 — det højeste niveau, der nogensinde er målt for et første kvartal. Det svarer til 12 pct. af den samlede økonomi. Ud over at udgøre en stor del af BNP, står internationale kolleger også bag knap hver fjerde krone af den seneste års BNP-vækst.

Analyse

Juli 2025

Internationale kolleger giver et stort vækstbidrag til BNP
International arbejdskraft har stor betydning for dansk økonomi og de danske virksomheder. I første kvartal af 2025 bidrog internationale kolleger med 82 mia. kr. til Danmarks BNP. Det er det højeste BNP-bidrag, der nogensinde er målt for et første kvartal. Det svarer til 12 pct. af den samlede økonomi målt i 2020-priser, kædede værdier.

Ud over at udgøre en vigtig del af dansk økonomi generelt, er de internationale kolleger også en væsentlig drivkraft bag væksten. Fra første kvartal 2024 til første kvartal 2025 voksede Danmarks BNP med 4 pct. i faste priser. Ud af denne vækst kan 0,9 procent-point direkte tilskrives internationale kolleger, svarende til 23 pct. af den samlede BNP-vækst.

Antallet af internationale kolleger stiger fortsat
Bag det rekordhøje bidrag ligger både øget produktivitet og flere kolleger fra udlandet. I løbet af det seneste år er antallet af internationale kolleger i Danmark steget med 20.000 personer, så der i alt er 397.400 internationale lønmodtagere i Danmark. Det svarer til 57 pct. af den samlede stigning i beskæftigelsen det seneste år.

Det viser en ny analyse baseret på detaljerede tal for international arbejdskraft fra en særleverance, som Dansk Erhverv har fået adgang til fra Danmarks Statistik.

Tendensen er ikke ny – de seneste ti år er internationale kollegers bidrag til BNP mere end fordoblet. Tilgangen af internationale kolleger og den stigende værdi, de skaber, udgør i dag en væsentlig del af forklaringen på Danmarks økonomiske fremgang.

Internationale kolleger bidrager markant til dansk vækst

pdf

Download

Kontakt

Analyse

Mads Mathias Jensen

Økonom