;
Gemt

Fødevarebranchen vil gerne den grønne omstilling

Den grønne omstilling ligger højt på den politiske dagsorden – også på fødevareområdet. Ifølge Fødevarestyrelsens officielle kostråd anbefales danskerne at spise mindre kød, både for deres sundheds skyld og for klimaets skyld. Dansk Erhvervs undersøgelse blandt vores medlemmer, som beskæftiger sig med fødevarer, viser, at virksomhederne gerne vil bidrage til den grønne omstilling. Virksomhederne har gode intentioner, men oplever, at efterspørgslen efter kødfrie fødevarer halter.

Analyse

MAJ 2025

Forbrug af fødevarer udgør 20 pct. af den gennemsnitlige danskers CO2e-udledninger og er efter transport den næststørste kilde til forbrugsudledninger i Danmark. For at komme udledningerne i forbindelse med forbruget af fødevarer til livs, bør danskerne ændre deres kostvaner og skære ned på forbruget af særligt rødt kød, da det er den type fødevare med det højeste klimaaftryk.

Dansk Erhverv har spurgt vores medlemsvirksomheder, som beskæftiger sig med fødevarer, om deres erfaringer med og forventninger til kødfrie fødevarer. Vi har også spurgt, hvad der motiverer virksomhederne til evt. at fokusere mere på kødfrie fødevarer, og hvilke udfordringer de oplever i den forbindelse.

Undersøgelsen viser, at virksomhederne forventer at beskæftige sig mere med kødfrie fødevarer i fremtiden. Virksomhederne har gode intentioner og vil gerne bidrage til den grønne omstilling, men mange oplever, at efterspørgslen efter kødfrie fødevarer halter, og at kød/kødholdige produkter fortsat performer bedst.

Dansk Erhvervs undersøgelse bygger på et spørgeskema blandt 85 af vores medlemmer, der beskæftiger sig med fødevarer. Det dækker over både dagligvarekæder, bagerier, producenter, hoteller mv. Virksomhederne i undersøgelsen repræsenterer sammenlagt 704 butikker/filialer.

Tendens til at virksomheder vil beskæftige sig med mere kødfrie fødevarer
Virksomhederne i undersøgelsen skulle vurdere, hvor stor en andel af de fødevarer, som de beskæftiger sig med, der er kødfrie i dag, hvad andelen var for 4 år siden (da Fødevarestyrelsens nyeste kostråd, der både tager hensyn til sundhed og klima, blev offentliggjort), og hvordan de forventer andelen vil være om 4 år.
Svarene tegner et svagt billede af, at virksomhederne over tid vil beskæftige sig med en større andel kødfrie fødevarer relativt til fødevarer, som indeholder kød. 

For både 4 år siden og i dag, er der flere virksomheder, der beskæftiger sig mest med kød, end virksomheder der beskæftiger sig mest med kødfrie fødevarer (ikke signifikant). Om 4 år er der dog flere af de adspurgte fødevarevirksomheder, der forventer at beskæftige sig mest med kødfrie fødevarer (45 pct.) ift. at beskæftige sig mest med kød (39 pct.). Der er altså en stigning i antallet af virksomheder, der beskæftiger sig med kødfri fødevarer eller forventer at beskæftige sig med kødfri fødevarer, fra 38 pct. for 4 år siden til 45 pct. om 4 år.

Undersøgelsen viser, at et flertal af virksomhederne oplever, at efterspørgslen efter kødfrie fødevarer er steget de sidste 4 år, og et flertal forventer også, at den vil stige yderligere de kommende 4 år. Samtidig har mange virksomheder også øget mængden af kødfrie fødevarer i deres sortiment, og de forventer også at øge mængden yderligere. Virksomhederne reagerer dermed på den øgede efterspørgsel og imødekommer forbrugerne/kunderne.

Fødevarebranchen vil gerne den grønne omstilling

pdf

Download

Kontakt

Analyse

Mads Haarbo

Analytiker
Handel

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer