Spring til indhold

Danskerne går op i at minimere madspild

Hvert år smider danske husholdninger ca. 235 ton mad ud. Det sker på trods af, at en undersøgelse fra Dansk Erhverv i 2024 viser, at danskerne generelt har gode intentioner om at reducere madspild. Ifølge undersøgelsen oplyser 73 pct. af danskerne, at de i høj eller nogen grad bestræber sig på at minimere madspild i deres husholdning.

Analyse

SEPTEMBER 2025

Bekæmpelse af madspild spiller en central rolle i FN’s verdensmål. FN fremhæver vigtigheden af at halvere det globale madspild per indbygger på både forbruger- og forhandlerniveau som et middel til at skabe mere effektive produktionsmetoder og forsyningskæder. FN har ligeledes opgjort, at en tredjedel af alle menneskeskabte drivhusgasudledninger stammer fra fødevareproduktion. Ifølge Fødevarestyrelsen spilder danske husholdninger årligt 235.000 tons mad. Minimering af madspild er derfor ikke blot et afgørende element i den grønne omstilling, men kan også skabe en økonomisk gevinst for forbrugeren. I en tid med stigende fødevarepriser er der øget incitament til at mindske spildet, da det kan føre til direkte besparelser for den enkelte husholdning.

Dansk Erhverv har derfor undersøgt danskernes holdning til madspild. I undersøgelsen bliver danskerne spurgt, om de går op i at minimere madspild, hvorfor de går op i det, og hvordan de konkret forsøger at gøre det. Undersøgelsen viser, at 73 pct. af danskerne svarer, at de i høj eller nogen grad går op i minimering af madspild, mens den vigtigste årsag er udsigten til at spare penge, hvilket gør sig gældende for 74 pct. af danskerne. Den næstvigtigste årsag er klimahensyn, som 55 pct. af danskerne har svaret. To tredjedele (66 pct.) af danskerne har svaret, at de forsøger at minimere madspild ved at fryse rester ned til senere brug, hvilket gør det til den mest udbredte metode. Til sidst viser undersøgelsen, at flest danskere (34 pct.) svarer, at de ikke søger tips og inspiration til minimeringen af madspild. Blandt dem, der gør, henter 25 pct. råd fra venner og familie, mens 22 pct. bruger apps, der er designet til formålet.

Danskerne går op i at minimere madspild
pdf

Kontakt

Handel

Anders Kroman Liin

Politisk konsulent

Analyse

Mads Haarbo

Analytiker