Gemt

Ledigheden falder i Tyskland og Polen - mere vanskeligt at rekruttere medarbejdere i udlandet

Eurostat har netop offentliggjort tal for ledigheden i Europa frem til juni i år. Ledigheden har over de seneste år været kraftigt faldende i Europa – og ledigheden er fortsat lav i juni, hvor ledigheden endte på 8,3 pct. i Eurozonen. Det er det samme niveau som i maj måned. Det er dermed fortsat det laveste niveau, vi har set siden december 2008.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af økonom Kristian Skriver Sørensen

Ledigheden falder i Tyskland og Polen - mere vanskeligt at rekruttere medarbejdere i udlandet

Eurostat har netop offentliggjort tal for ledigheden i Europa frem til juni i år. Ledigheden har over de seneste år været kraftigt faldende i Europa – og ledigheden er fortsat lav i juni, hvor ledigheden endte på 8,3 pct. i Eurozonen. Det er det samme niveau som i maj måned. Det er dermed fortsat det laveste niveau, vi har set siden december 2008. Ledigheden er lavest i Tjekkiet, der har en ledighed på 2,4 pct. Herefter følger Tyskland og Polen med ledighedsrater på hhv. 3,4 og 3,7 pct., der begge er faldet med 0,1 pct.-point sammenlignet med maj. Der er ikke et eneste land i Europa, hvor ledigheden over det seneste år ikke er faldet. Selvom ledigheden er faldende i alle lande, så er der dog stor forskel på, hvor høj ledigheden er. I Spanien er ledigheden på 15,2 pct., mens ledigheden i Italien er 10,7 pct. – vi har endog ikke helt nye tal for ledigheden i Grækenland, men her var ledigheden 20,2 i april.

Faldet i ledigheden skal ses i lyset af, at det økonomiske opsving for alvor har bidt sig fast i Europa. Det er naturligvis godt for danske eksportører, men det er ikke uden udfordringer. Mangel på arbejdskraft er ved at være et udtalt problem i dansk økonomi hver tredje bygge- og anlægsvirksomhed i Danmark melder om mangel på arbejdskraft, mens hver femte servicevirksomheder melder om mangel på arbejdskraft. Samtidig bliver det sværere at rekruttere medarbejdere fra nabolande i takt med at ledigheden falder der. I Polen og Tyskland, hvor vi gennem de seneste år har hentet mange medarbejdere fra, er ledigheden lavere end i Danmark, hvor ledigheden er 5 pct. opgjort med Eurostats metode.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil